Зміна клімату спричиняє різке подорожчання продуктів: як це впливає на світ, — дослідження
Екстремальні погодні явища, спричинені зміною клімату, стають головною причиною стрибків цін на харчові продукти в усьому світі.

Про це йдеться у новому дослідженні, яке провели в Барселонському суперкомп’ютерному центрі, пише The Guardian.
Дослідження пов'язує минулорічні стрибки цін на картоплю у Великій Британії, капусту в Південній Кореї, цибулю в Індії та какао в Гані з екстремальними погодними умовами, які "перевищили всі історичні прецеденти до 2020 року".
Такі стрибки цін не лише впливають на місцеву продовольчу безпеку та здоров'я, особливо найбідніших верств населення, а й мають наслідки по всьому світу. Безпрецедентні місячні температури в лютому 2024 року після посухи наприкінці 2023 року та на початку 2024 року в Гані та Кот-д'Івуарі, де вирощується 60% світового какао, призвели до того, що світові ціни на цей товар підскочили на 300%.
Високі ціни на основні харчові продукти можуть вплинути на здоров'я населення, оскільки домогосподарства з низьким рівнем доходу скорочують споживання дорогих фруктів та овочів, йдеться у звіті групи експертів, до якої увійшли британський підрозділ Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU), Європейський центральний банк (ЄЦБ), Продовольчий фонд, Барселонський суперкомп'ютерний центр та Потсдамський інститут досліджень впливу на клімат. У дослідженні розглядалися приклади з 18 країн у період між 2022 і 2024 роками, коли стрибки цін були пов'язані зі спекою, посухою та рясними опадами.
Дослідження виявило, що стрибки цін на харчові продукти можуть мати ширший економічний вплив, ускладнюючи завдання економік зі стримування загальної інфляції, а отже, наприклад, і зниження процентних ставок. Наприклад, спекотна суха весна цього року частково спричинила несподівано високі показники інфляції у Великій Британії, опубліковані минулого тижня, що зменшило очікування подальшого зниження процентних ставок цього літа.
У звіті також йдеться про те, що "високі темпи інфляції можуть безпосередньо впливати на результати виборів у сучасних демократіях".
"Ці наслідки посилюватимуться в майбутньому. Доки ми не досягнемо нульового рівня викидів, екстремальна погода лише погіршуватиметься, але вона вже завдає шкоди врожаю та підвищує ціни на харчові продукти в усьому світі", — каже провідний автор дослідження Максиміліан Котц з Барселонського суперкомп'ютерного центру.
"На жаль, коли ціни на харчі стрімко зростають, малозабезпечені сім'ї часто змушені вдаватися до менш поживних і дешевих продуктів. Такий раціон пов'язаний з низкою захворювань, таких як рак, діабет і хвороби серця", —додав науковець.