Якщо ви багаті, то купуйте чорну ікру відповідально: сім порад, як це зробити

Купуючи продукцію з осетрових напередодні різдвяних свят, варто бути особливо уважними. Всесвітній фонд природи Україна (WWF-Україна) наголошує: є ризик натрапити на підробку (імітацію) ікри або нелегальну браконьєрську продукцію.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Природозахисники наголошують, що це не лише сприяє знищенню червонокнижних осетрових у дикій природі, а й може становити серйозну загрозу для здоров’я людини.

"Осетрові — єдине джерело чорної ікри, яка стала символом розкоші. Як результат, надмірний вилов і браконьєрство призвели до катастрофічного зменшення популяції диких осетрових у всьому світі, включно з Україною.

З 26 видів, що існують у світі, в наших водах історично водились шість: білуга звичайна, севрюга звичайна, стерлядь прісноводна, осетер руський, осетер атлантичний та осетер шип. Усі вони занесені до Червоної книги України. Двоє останніх офіційно визнані зниклими на території України", — розповіли у WWF-Україна.

Природозахисники вказують, що в Україні діє повна заборона на вилов вільноживучих осетрових. Тож єдиний безпечний і законний спосіб придбати осетрину чи чорну ікру для святкового столу – це обрати продукцію аквакультурних підприємств (осетрових ферм).

Окрім шкоди для природи, браконьєрська та контрабандна продукція несе в собі значні ризики для здоров'я людини через нехтування санітарними нормами, порушення температурного режиму та додавання заборонених консервантів.

Як обрати чорну ікру та осетрину і не нашкодити власному здоров’ю та природі?

  1. Де купувати? Не ризикуйте купувати чорну ікру та осетрину "з рук" — ця продукція майже гарантовано добута нелегально. Продукцію з осетрових варто купувати у спеціалізованих магазинах, підприємствах аквакультури або великих супермаркетах, які дбають про свою репутацію і не допускають реалізації нелегальних продуктів.
  2. Чи має значення ціна? Якісна чорна ікра завжди має відповідну високу ціну. Якщо ж продукт коштує підозріло дешево, це майже напевно нелегальна продукція, яка може становити ризик як для вашого здоров’я.
  3. Звертайте увагу на маркування. Обираючи чорну ікру, перевіряйте упаковку на наявність спеціального маркування, що гарантує законне та екологічне походження продукції. На баночці має бути стрічка з кодом CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення). Цей код підтверджує, що ікра була виготовлена на аквакультурній фермі згідно з усіма законодавчими вимогами.
  4. Офіційний вебсайт СITES містить список зареєстрованих аквакультурних підприємств, які займаються виробництвом продукції з осетрових. Там ви можете дізнатися, чи мають ці підприємства право на експорт або перепакування продукції у поточному році відповідно до вимог CITES.
  5. Чи варто купувати вагову ікру? Експерти WWF-Україна радять уникати купівлі вагової ікри, за винятком спеціалізованих магазинів аквакультурних підприємств. Під час продажу такої продукції існує ризик додавання ікри інших видів риб або білкових замінників.
  6. Чи вирощують в аквакультурі усі види осетрових? Севрюга, через свою вибагливість та пізнє настання статевої зрілості, практично не вирощується в штучних умовах. Тому ікра та м'ясо севрюги, які ви можете зустріти на ринку, найчастіше мають нелегальне походження. Найпоширенішими видами, які вирощують в аквакультурі, є: сибірський осетер, стерлядь, гібрид російського та сибірського осетрів. Рідше трапляються: російський осетер і бестер (гібрид білуги та стерляді).
  7. Чи має значення розмір риби? У торговельну мережу зазвичай надходять риби сталих розмірів — близько пів метра завдовжки і діаметром не більше 10-12 см. При такому розмірі можна визначити стать риби: самки зазвичай залишаються на фермах для вирощування ікри, а самців реалізують у магазинах. Якщо вам пропонують тушки менше 10 см у товщину, риб різних розмірів, або, навпаки, надзвичайно великих (з діаметром кілька десятків сантиметрів), існує велика ймовірність, що це браконьєрський улов. Винятком можуть бути відбраковані особини, але це трапляється дуже рідко.

Як правильно вибрати чорну ікру?

  1. Зовнішній вигляд:​
    - Ікринки: цілі, без тріщин, однорідного розміру та кольору.
    - Консистенція: розсипчаста, не рідка, не надто тверда.
    - Розмір: залежить від виду осетрових. Найбільша – у білуги, дрібна – у севрюги.
    - Колір: від сірого до чорного, можливі відтінки (сіро-бурштиновий, оливковий).
  2. Смак:
    - Ніжний, вершковий, без сторонніх присмаків.
    - Легкий солонуватий присмак.
    - Відсутність різкого рибного запаху.
  3. Ознаки підробки:
    - Ідеально кругла форма ікринок.
    - Різкий рибний запах.
    - Рідка або занадто тверда консистенція.
    - Неоднорідний колір.
    - Наявність штучних добавок.

захист природи здоров'я осетри різдво свята

Знак гривні
Знак гривні