Як зміна клімату впливає на архітектуру, — Bloomberg

Різкі коливання температури, сильна спека та посуха завдають невидимої шкоди архітектурному середовищу, пише Bloomberg. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти матеріалу.

Фото ілюстративне. Джерело: chernivtsi-future.com.ua
Фото ілюстративне. Джерело: chernivtsi-future.com.ua

Видання пише, що кліматичні зміни завдають архітектурі шкоди, яку одразу й не помітиш — руйнування відбувається наче у сповільненій зйомці. Велика кількість будівель будувалися за інших кліматичних умов, наголошується у статті.

Нині ж триваліші та сильніші хвилі спеки руйнують дахи та навантажують системи кондиціонування та опалення. Різкі перепади температури розширюють і стискають бетон і цегляні стіни, прискорюючи появу тріщин і проникнення води. Фундаменти можуть зміщуватися під час посухи або високих температур, що призводить до розтріскування стін і проривів труб.

Будівлі, які проєктувалися під певний кліматичний сценарій, зараз виявилися не готовими до швидких змін. А власники нерухомості, орендарі та платники податків змушені платити за пристосування архітектури під нові реалії.

"Хоча щорічні кліматичні збитки від лісових пожеж, ураганів та інших руйнівних інцидентів незабаром сягнуть сотень мільярдів доларів на рік, згідно з Національною оцінкою клімату, майже неможливо оцінити, скільки ще втрачається через таку додаткову шкоду, спричинену зміною клімату. Але ці втрати зростають, і це ще більше ускладнює досягнення містами прогресу в досягненні їхніх цілей щодо доступності житла", — йдеться у матеріалі.

Компанія Trepp, що аналізує ринок нерухомості США, виявила, що торік витрати на ремонт і обслуговування зросли на 30% у низці великих міст, зокрема Далласі, Сан-Франциско, Сан-Дієго і Х’юстоні. Дослідження Atlas Real Estate показало, що середня вартість ремонту в орендованій нерухомості за останні шість років зросла з 290 до 501 долара.

«Спека - це вбивця всього», — каже Ден Холленкамп, операційний директор компанії Toggled, що займається розробкою систем управління розумними будівлями. «Спека призводить до того, що все стає менш ефективним».

Крістіан Вітакер із брокерської компанії JLL зауважує, що зараз через екстремальні погодні умови системи обігріву та кондиціонування працюють менш ефективно, споживають більше енергії та швидше виходять з ладу.

Хосе Рамірес, експерт з енергоефективності у компанії Savills, наголошує, що побудовані десятки років тому будинки та комунікації не витримують нинішніх температур:

«Візьмімо для прикладу дахи, які зазвичай нагріваються швидше, ніж навколишнє повітря. Двадцять чи тридцять років тому вони були побудовані так, щоб витримувати температуру 110-120 градусів. Зараз вони нагріваються до 140-150 градусів. Уявіть, як це впливає на термін служби даху».

Те саме відбувається із покриттям доріг і паркінгів: в’яжучий матеріал, що використовується в асфальті, зазвичай змішується спеціально для кожної кліматичної зони. Нині міській транспортні служби в усьому світі відзначають збільшення кількості вибоїн і погіршення стану доріг.

зміна клімату урбаністика архітектура тенденції

Знак гривні
Знак гривні