Чому Дональд Трамп вирвався вперед у прогнозах виборів, — The Economist

Вперше з серпня Дональд Трамп обігнав Камалу Гарріс у статистичній моделі президентських виборів у США, яку веде журнал The Economist. Видання пояснює, чому Трамп набирає обертів у прогнозах щодо переможця президентських перегонів.

Фото: REUTERS/Megan Varner
Фото: REUTERS/Megan Varner

Останній прогноз The Economist показує, що Трамп має 54% шансів повернутися до Білого дому, що на шість відсоткових пунктів більше, ніж минулого тижня. Хоча перегони все ще залишаються більш-менш схожими на підкидання монети, зараз вони дещо схиляються в бік Трампа.

Від Texty.org.ua: Дані проєкту 538 ABC News, який відстежує вибори в США, також засвідчують, що зараз Трамп вирвався вперед. Про це докладніше тут.

"Зміна в нашій моделі відображає постійне звуження лідерства Гарріс у національних опитуваннях протягом останнього місяця. Невдовзі після того, як вона стала ймовірним кандидатом від демократів у липні, значна частина респондентів, які раніше заявляли, що не визначилися з вибором або підтримували кандидатів від третіх партій, почали підтримувати її, що збільшило її частку голосів на загальнонаціональному рівні з 46% до 49%. Багато з цих виборців, ймовірно, були розчарованими демократами.

Зараз Трамп, схоже, виграє від подібної партійної консолідації, оскільки республіканці, які не визначилися з вибором, «повертаються додому» до кандидата від своєї партії. У той час як підтримка Гарріс залишалася незмінною протягом двох місяців, підтримка Трампа зросла з 45% у серпні до 47% зараз", – пише британський тижневик.

Прогноз The Economist все ще дає віцепрезидентці 74% шансів на перемогу в народному голосуванні. Однак, додає видання, причина, чому Трамп вирвався вперед, полягає в його перевазі у колегії виборників. Опитування в окремих штатах, опубліковані минулого тижня, підтверджують, що позиції Трампа дещо зміцнилися в тих штатах, які, ймовірно, будуть вирішальними, так само як і загалом по країні.

Як і в 2016 та 2020 роках, кандидат від Демократичної партії має гірші показники в опитуваннях у штатах, що вагаються, ніж у загальнонаціональних опитуваннях. У Мічигані, Неваді, Північній Кароліні, Пенсильванії та Вісконсині кандидати мають приблизно однаковий результат, а в Арізоні та Джорджії Трамп випереджає Гарріс майже на два відсоткові пункти.

Оскільки до кінця кампанії залишилося лише два тижні, залишилося небагато часу, щоб середні результати опитувань значно змінилися, пише The Economist. Наразі ж, додає видання, їхня статистична модель показує, що є майже 50/50 шансів, що один з двох кандидатів здобуде щонайменше 306 голосів виборників – кількість, яку Байден отримав у 2020 році, а Трамп – у 2016-му.

вибори в сша гарріс трамп прогноз

Знак гривні
Знак гривні