Україна повернула 49 людей з російського полону: чим особливий обмін (ФОТО, ВІДЕО)

Україні вдалося повернути 49 українців з російського полону – 13 вересня відбувся новий обмін з країною-агресором.

Обмін полоненими 13 вересня

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими назвали цей обмін особливим, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону жінок: їх серед визволених 23.

Зокрема, це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення.

Вдалося звільнити також жінок, які зазнали негуманного поводження, зокрема через примусову участь у так званому "судовому процесі" над захисниками Маріуполя.

Вийшла на волю кримськотатарська активістка Леніє Умерова, захоплена росіянами під час перетину кордону Грузії.

Серед звільнених 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів. Восьмеро — представники ЗСУ (зокрема двоє з ТрО), двоє з Нацполіції, четверо прикордонників, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя та Азовсталі з Нацгвардії. Решта семеро — цивільні.

Звільнені оборонці захищали нашу землю на Донецькому, Луганському, Херсонському напрямках.

Додому повертається також Герой України полковник медичної служби Віктор Івчук, який керував військовим шпиталем у Маріуполі в найважчі часи.

Керівниця патронатної служби полку «Азов» Олена Толкачова повідомила, що "азовці" потрапили на обмін вперше за тривалий час.

"Це переважно жінки. Ще з травня та липня 2023 року, коли з Туреччини повернулися командири "Азову", не відбувалося жодних великих обмінів", — йдеться в повідомленні.

Толкачова зазначила, що патронатна служба "Янголи Азову" бере під свою опіку військових, які пройшли через полон, і забезпечуватиме їхнє лікування, реабілітацію та відновлення.

"Але ми повинні далі боротися за всіх тих воїнів "Азову", які досі в полоні Росії. Тож я вкотре звертаюся до Міжнародного комітету Червоного Хреста, Організації Об'єднаних Націй, дипломатів усіх країн та очільників всіх релігійних конфесій: поверніть всіх оборонців Маріуполя додому!" — підсумувала вона.

Фото: Олена Толкачова
Фото: Олена Толкачова
Звільнені полонені вже вдома
Повернення з полону
Україна повернула 49 українців
З полону звільнили багато жінок
Серед звільнених - військові і цивільні
Після повернення з полону

захисники України війна люди обмін полоненими

Знак гривні
Знак гривні