Деякі нардепи та МВС збираються запровадити тотальний відеонагляд за громадянами

Народні обранці збираються запровадити тотальний відеонагляд за громадянами. До розгляду відповідного законопроєкту 11031 «Про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки» незабаром повернеться Верховна Рада.

Фото: Судово-юридична газета
Фото: Судово-юридична газета

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Зазначається, що проєкт зареєстрували нардепи від фракції «Слуга народу» В’ячеслав Медяник, Максим Павлюк, Сергій Кузьміних, Олександр Бакумов та інші.

Законопроєкт передбачає ідентифікацію громадян системою відеонагляду на підставі певного набору біометричних даних та такої інформації про особу, як ім’я, дата народження, відомості про зареєстроване або задеклароване місце проживання (перебування), відцифрований образ обличчя особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Зокрема, можна буде відстежувати дані про автомобіль, що, з огляду на введення можливості обмежити ухилянтів від мобілізації у праві керування авто, може бути дієвим засобом для пошуку їх транспортних засобів.

Голова Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас розповів про робочу зустріч з міністром внутрішніх справ України Ігорем Клименком. Він зазначив, що керівництву МВС на практичних прикладах продемонстрували важливість проєкту Закону України «Про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки» №11031.

Об’єктами відеомоніторингу будуть:

- інформаційні об’єкти, до яких належать фізичні особи, а також транспортні засоби;

- публічні місця;

- інші території загального користування;

- території, будівлі, споруди закладів освіти, охорони здоров’я та приміщення в них;

- речі і предмети тощо.

Ідентифікація інформаційного об’єкта «фізична особа» здійснюється на підставі певного набору біометричних даних та такої інформації про особу:

Персональні дані (інформація про фізичну особу, власника транспортного засобу тощо) зберігаються та обробляються в системах відеомоніторингу стану публічної безпеки протягом строку, необхідного для досягнення цілей обробки таких даних, визначених законодавством, але не більше 15 років.

Фінансування робіт із забезпечення побудови та функціонування системи відеомоніторингу здійснюється з державного  бюджету,  у  межах передбачених  для МВС видатків, міжнародної технічної допомоги та інших джерел. Пропонується, щоб закон набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Від Texty.org.ua: Ми вважаємо, що цей законопроєкт несе загрози для безпеки даних громадян і встановлює інструменти тотального контролю. Силові відомства нині мають безліч засобів відстеження, тож доцільність такої ініціативи викликає багато запитань. А найбільшим ризиком є те, що якщо запровадять такі зміни, через тиждень всі ці дані можуть опинитися в руках росіян.

мвс права людини відеокамери контроль законопроєкт

Знак гривні
Знак гривні