Наступ України зриває секретні зусилля щодо часткового припинення вогню з Росією, — WP

За словами офіційних осіб, ворогуючі країни мали намір провести непрямі переговори в Катарі щодо угоди про припинення ударів по енергетичній і енергетичній інфраструктурі. Про це йдеться в матеріалі американського видання The Washington Post.

Трансформатор електропідстанції горить після обстрілу з боку України в місті Шебекіно в Бєлгородській області Росії наприкінці 2022 року. (Таїсія Лісковець/Sputnik/AP)
Трансформатор електропідстанції горить після обстрілу з боку України в місті Шебекіно в Бєлгородській області Росії наприкінці 2022 року. (Таїсія Лісковець/Sputnik/AP)

Наступ на Курщину зірвав переговори в Катарі

Видання зазначає, що дипломати та офіційні особи, знайомі з ходом переговорів, повідомили, що Україна та Росія мали намір відправити делегації до Дохи цього місяця для переговорів щодо знакової угоди про припинення ударів по енергетичній і енергетичній інфраструктурі з обох сторін. Це означало б часткове припинення вогню й запропонував відстрочку для обох країн.

Але непрямі переговори, коли катарці виступали в якості посередників і зустрічалися окремо з українською та російською делегаціями, були зірвані несподіваним вторгненням України в західну Курську область Росії, за словами офіційних осіб. Про можливу домовленість і запланований саміт раніше не повідомлялося.

Понад рік Росія завдає ударів по енергомережі України залпом крилатих ракет і ударів безпілотників, завдаючи непоправної шкоди електростанціям і повстанням знеструмлення по всій країні. Тим часом Україна завдала ударів по російським нафтовим об’єктам за допомогою безпілотних літальних апаратів далекої дії, які підпалили нафтопереробні заводи, сховища та резервуари, скоротивши переробку нафти в Москві приблизно на 15 відсотків і піднявши ціни на газ у всьому світі.

За словами офіційних осіб, які, як і інші, говорили на умовах анонімності, деякі учасники переговорів сподівалися, що вони зможуть привести до більш всебічної угоди про припинення війни.

Дипломат, поінформований про переговори, сказав, що російські офіційні особи відклали свою зустріч з офіційними особами Катару після вторгнення України на західну Росію. Делегація Москви охарактеризувала це як «ескалацію», сказав дипломат, додавши, що Київ не попереджав Доху про її наступ.

Росія «не зривала переговори, вони сказали, дайте нам час», — сказав дипломат. Хоча Україна все одно хотіла відправити свою делегацію до Дохи, Катар відмовився, оскільки не вважав односторонню зустріч вигідною.

Відповідаючи на запитання The Washington Post, в Офісі президента України повідомили, що саміт у Досі перенесено «через ситуацію на Близькому Сході», але він відбудеться у форматі відеоконференції 22 серпня, після який Київ консультуватиметься зі своїми партнерами щодо реалізації обговореного.

У Кремлі не відповіли на прохання про коментарі. Білий дім відмовився коментувати цю історію. Адміністрація Байдена давно заявляла, що терміни й умови потенційної угоди про припинення вогню з Росією повинні вирішувати лише Україну.

Українські та західні офіційні особи заявили, що крок Києва щодо проникнення в Росію , яка окупувала приблизно 20 відсотків території України, частково мав на меті дати Україні більше важелів для будь-яких майбутніх переговорів.

Військові аналітики висловлюють скептицизм щодо того, що українські сили зможуть зберегти контроль над територією Росії. Москва також продовжує досягати успіхів у Донецькій області на сході України і не відволікає звідти війська для захисту від нового українського нападу.

Але хоча Київ міг би покращити свою майбутню переговорну позицію завдяки захопленню землі, ймовірність неминучих мирних переговорів здається зменшеною. Цього тижня Путін публічно пообіцяв не пом'якшувати свою позицію на переговорах через напад на територію Росії.

Дипломат, знайомий з ходом переговорів, повідомив, що Катар протягом останніх двох місяців обговорював з Києвом і Москвою домовленості про мораторій на енергетичний удар. Чиновник сказав, що обидві сторони домовилися про проведення саміту в Досі, залишившись узгодити лише незначні деталі.

«Після Курська росіяни відмовилися», — сказав інший учасник переговорів.

інфраструктура енергетична безпека переговори з рф

Знак гривні
Знак гривні