Чому Кремль побоюється перемоги Камали Гарріс на виборах, — WP

Коли президент Байден заявив, що знімає свою кандидатуру на переобрання, раптовий переворот у політиці США став ударом для багатьох представників російської еліти, які уважно стежать за відносинами між Москвою і Заходом.

AP/Carlos Osorio
AP/Carlos Osorio

Про це пише The Washington Post.

Аналітики, а також нинішні та колишні російські чиновники вважають, що зняття Байденом своєї кандидатури на користь віцепрезидентки Гарріс перевернуло перегони, в яких, на думку Кремля, міг би перемогти Дональд Трамп, створивши «вікно можливостей» для врегулювання війни в Україні на умовах Росії.

«Якщо Камала Гарріс переможе на виборах, це стане величезним розчаруванням для Кремля», – сказала засновниця політичної консалтингової компанії R.Politik Тетяна Станова.

«Не тому, що вони очікують якихось конкретних антиросійських кроків, а тому, що природа американської політики стане, з їхнього погляду, ірраціональною, непрагматичною і саморуйнівною», – пояснила експертка.

Гарріс, за словами Станової, «представляє те, що в Москві називають ліберальними терористами, ліберальними диктаторами. З такими людьми буде дуже важко закінчити конфлікт». Вона додала: «Всі вікна будуть зачинені наглухо».

WP пише, що для Росії бурхливий період президентства Трампа, його захоплення авторитарними правителями на кшталт Путіна та критика НАТО і ЄС стали подарунком.

«Дикі вихваляння Трампа про те, що він може закінчити війну в Україні за один день, наводили на думку, що він може змусити Київ віддати територію.

А Байден, хоча і направив безпрецедентну військову та фінансову допомогу Україні, був оцінений багатьма російськими зовнішньополітичними діячами як виходець з епохи холодної війни, коли Росію боялися як суперника наддержави. Вони розглядали Байдена як передбачуваного діяча, який не ризикуватиме ескалацією до прямих військових дій з Росією», – йдеться у статті.

Видання зазначає, що Гарріс, майже невідома росіянам, сприймається у РФ з тривогою. Прокремлівський політолог Сергій Марков заявив, що «під очільництвом Гарріс керуватиме глибинна держава».

Деякі колишні російські чиновники заявили, що побоюються, що кандидатура Гарріс є ознакою того, що ліберальний істеблішмент США намагається сконструювати вибори так, щоб заблокувати праві ізоляціоністські сили.

"З огляду на контроль Кремля над російськими виборами, деяким росіянам важко повірити в те, що вибори можуть бути чесними і по-справжньому непередбачуваними, або зрозуміти концепцію створення коаліцій у парламентських політичних системах", – зазначає WP.

Видання пише, що російські пропагандисти почали поливати Гарріс брудом. Один телеведучий назвав її «божевільною», а провідний академік Андрій Сидоров зробив расистський коментар, назвавши Камалу «гіршою за мавпу з гранатою».

вибори у сша гарріс трамп кремль

Знак гривні
Знак гривні