Які асоціації викликає в українців Росія та "прості росіяни", — опитування

94% опитаних українців заявили, що їм спадають на думку лише негативні або критичні слова, коли вони чують слово "Росія".

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 17-23 лютого і 16-22 травня.

"У 94% випадків висловлювання щодо "Росії" є негативними або критичними і лише в 5% випадків – нейтральні або позитивні (і ще 1% не змогли відповісти). Щодо "простих росіян" ситуація лише трохи краща – у 80% випадків слова та словосполучення є негативними, а в 6% – нейтральними чи позитивними (і ще 14% відповіли, що не мають асоціацій чи не можуть відповісти)", – розповіли у КМІС.

Крім того, соціологи просили респондентів відповісти, які "перші два-три слова" спадають їм на думку, коли вони чують слово "Росія" або словосполучення "прості мешканці Росії".

"Росія" в українців викликає такий асоціаційний ряд: "агресор", "ворог", "ненависть", "окупант", "убивця", "війна", "нецензурні слова", "нелюди", лють".

Хмара слів / словосполучень
Хмара слів / словосполучень

На словосполучення "прості мешканці Росії" українці можуть відповісти нецензурною лексикою, а також словами "нелюди", "зазомбовані", "неосвічені", "вороги", "тупі" і "звичайні люди".

Соціологи навели хмари слів у регіональному розрізі для «простих мешканців Росії». "Хоча на Півдні / Сході трохи більше тих, хто дає нейтральні або позитивні або невизначені відповіді, проте і в цьому регіоні 75% слів / висловлювань – негативні або критичні (на Заході / у Центрі – 83%)", –зазначили вони.

Хмара слів / словосполучень щодо "прості мешканці Росії"
Хмара слів / словосполучень щодо "прості мешканці Росії"

"Опитування КМІС (та інших компаній) засвідчують, що українці все ж усвідомлюють екзистенційну загрозу від Росії (нещодавнє опитування показало, що більшість це розуміють, зокрема, 60% вірять, що Росія хоче знищити українську націю або здійснити фізичний геноцид), хоча очевидними є і певні негативні тренди в громадських настроях.

Крім зазначеного вище розуміння екзистенційної загрози, серед українців є чітке об’єднавче прагнення інтеграції України в євроатлантичний простір. І також чітке об’єднавче усвідомлення ворожості Росії та простих росіян. Українці можуть дискутувати щодо (не)доцільності перемовин з Росією, щодо поточних цілей та стратегічного вектора дій, проте абсолютна більшість українців хочуть відгородження від Росії та росіян", – прокоментував результати дослідження виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

ставлення до рф агресія рф війна люди опитування

Знак гривні
Знак гривні