Кандидат у віцепрезиденти від Трампа Джей Ді Венс — це "катастрофа для України", — Politico

Кандидат у президенти від Республіканської партії США Дональд Трамп запропонував у віцепрезиденти сенатора від Огайо Джей Ді Венса, який є одним з найбільших критиків допомоги Україні. Це рішення викликало в Європі додаткові питання щодо прихильності потенційної нової адміністрації до України та НАТО.

Республіканці обрали Джей Ді Венса кандидатом у віцепрезиденти / Getty Images
Республіканці обрали Джей Ді Венса кандидатом у віцепрезиденти / Getty Images

Про це пише Politico.

Видання зазначає, що Венс чітко висловив свої погляди на Україну. У 2022 році в інтерв'ю Стіву Беннону він сказав: "Буду з вами відвертим, мені байдуже, що так чи інакше станеться з Україною".

У лютому 2024 року, коли Венс вперше з'явився на Мюнхенській конференції з питань безпеки, він заявив Politico, що США потрібно переоцінити свою підтримку України, і пропустив зустріч з українською делегацією та іншими сенаторами.

"Відтоді його риторика стала жорсткішою. 39-річний сенатор критикує залежність Європи від США у сфері військових витрат і, зокрема, Німеччину за те, що вона не досягла цільового показника оборонних витрат НАТО у розмірі 2% ВВП", – йдеться у матеріалі.

Джей Ді Венс є затятим критиком американської допомоги Україні. У квітні він написав статтю, в якій критикував законопроєкт про надання Україні військової підтримки.

«Україні потрібно більше солдатів, ніж вона може відправити, навіть з драконівською політикою призову. І вона потребує більше матеріальних засобів, ніж Сполучені Штати можуть надати. Ця реальність має бути врахована в будь-якій майбутній політиці щодо України, від подальшої допомоги з боку Конгресу до дипломатичного курсу, визначеного президентом», – писав він у газеті The New York Times.

Politico пише, що деякі іноземні лідери зараз ще більше нервують щодо можливої ​​другої адміністрації Трампа. «Це катастрофа для України», – цитує видання високопоставленого чиновника ЄС.

"В особі Джей Ді Венса Трамп обрав найбільш ідейного, войовничого республіканця зі свого короткого списку кандидатів у віцепрезиденти – того, хто міг би допомогти йому залучити синіх комірців та виборців "іржавого поясу", але чиї коментарі щодо абортів (Венс називає їх "убивством") можуть відштовхнути деяких поміркованих мешканців передмість та жінок.

Вибираючи Венса, Трамп обійшов менш суперечливі фігури, зокрема губернатора Північної Дакоти Дага Бургума та сенатора від Флориди Марко Рубіо", – пише Politico.

допомога Україні венс трамп вибори у сша

Знак гривні
Знак гривні