Рада адвокатів заявляє, що ТЦК регулярно порушують права адвокатів

Рада адвокатів України ухвалила рішення №38 щодо порушень професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності під час мобілізаційних заходів.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Як зазначається у рішенні, адвокатура в умовах воєнного стану продовжує здійснювати захист законних прав громадян України, в тому числі і під час мобілізації.

Практика усунення посадовими особами ТЦК та СП адвокатів від участі в наданні правничої допомоги мобілізованим громадянам призводить до порушення права людини на захист і правничу допомогу, передбаченого Конституцією України.

«Водночас наразі зростають непопулярні мобілізаційні заходи, коли дії окремих представників ТЦК та СП, органів поліції фактично виходять за межі наданих повноважень, призводять до грубих порушень закону, неприпустимих порушень прав та свобод людини, що має дуже негативні наслідки для іміджу держави, Збройних Сил України, дотримання вимог законодавства у військовій сфері.

Систематичність порушень прав та свобод людини і громадянина з боку працівників ТЦК та СП призводить до демотивування військовозобов’язаних громадян виконувати конституційний обов’язок захисту Вітчизни» — йдеться у рішенні.

Рада адвокатів звертає увагу, що значною мірою порушення спричинені тим, що військовозобов’язані громадяни є незахищеними і не можуть цілком скористатись допомогою адвоката, водночас незахищеними в багатьох випадках залишаються й самі адвокати.

Зазначається, що на адресу Національної асоціації адвокатів України надходять численні звернення адвокатів про порушення працівниками ТЦК і СП професійних прав та гарантій адвокатської діяльності, втручання в професійну діяльність, насильство щодо захисників, незаконне позбавлення волі, відібрання особистих речей, зокрема, які містять адвокатську таємницю, у зв’язку зі здійсненням професійної адвокатської діяльності.

Рада адвокатів України наголошує, що порушення прав адвокатів під час здійснення ними адвокатської діяльності неможливо виправдати воєнним станом. Систематичність таких порушень неминуче призведе до розпаду верховенства права. До того ж дії ТЦК та СП, спрямовані на перешкоджання професійних прав адвокатів, порушують не лише національне законодавство, а і міжнародні стандарти.

адвокат права людини мобілізація

Знак гривні
Знак гривні