Як змішування енергетичних напоїв і алкоголю впливає на мозок, — дослідження

Змішування енергетичних напоїв з алкоголем може спричинити довгострокові проблеми з когнітивними функціями.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це йдеться у новому дослідженні італійських науковців, повідомляє Science Alert.

Дослідження проводилося командою з Університету Кальярі та Університету Катанії в Італії на групах юних щурів-самців, яким давали алкоголь, енергетичні напої або суміш обох цих напоїв. Потім використовували різні стандартні експерименти для оцінки когнітивних функцій, включно зі скануванням мозку і поведінковими тестами, аж до 53 днів після вживання алкоголю.

Ці тести показали, що у тварин, які вживали змішані напої, спостерігалися стійкі зміни в здатності до навчання і запам'ятовування, а також зміни в гіпокампі — ділянці мозку, що відповідає за навчання і пам'ять.

Як алкоголь, так і енергетичні напої популярні серед молоді, і це дослідження показує, що ці звички можуть завдавати певної довгострокової шкоди. Зокрема, це може вплинути на пластичність гіпокампа, погіршуючи здатність мозку адаптуватися і змінюватися у відповідь на нову інформацію та вимоги. А це дуже важлива частина нормального функціонування мозку.

Хоча щури, які вживали алкоголь та енергетичні напої, спочатку демонстрували покращення певних показників та функцій мозку, включно з підвищенням рівня білка, який стимулює ріст нейронів, ці переваги були нетривалими, і з часом спостерігалося фактичне зниження можливостей мозку.

"Наші результати показують, що вживання алкоголю в поєднанні з енергетичними напоями в підлітковому віці спричиняє адаптивні зміни гіпокампа на електрофізіологічному та молекулярному рівнях, пов'язані з поведінковими змінами, які виявляються вже в юному віці і зберігаються в дорослому", — пишуть дослідники.

Зазначається, що ці результати все ще потребують підтвердження в дослідженнях на людях, і, ймовірно, є відмінності між статями, зумовлені гормональними взаємодіями, які вони не змогли дослідити в цьому дослідженні.

енергетики алкоголь дослідження здоров'я

Знак гривні
Знак гривні