У Києві навели лад з муралами. Як оформлюватимуть стінописи за новим порядком

У четвер, 4 липня, Київська міська рада затвердила порядок нанесення муралів на будівлі столиці. Завдяки цьому має виникнути прозорий механізм мистецького оформлення міського середовища. Рішення підтримали 79 депутатів.

Фото: guide.kyivcity.gov.ua
Фото: guide.kyivcity.gov.ua

Про це йдеться на сайті Київської міськради.

За словами депутатки Київської міської ради, голови комісії з питань культури Вікторії Мухи, в документі зазначені механізми нанесення муралів, їх збереження та утримання, варіанти демонтажу. Крім того, прописані процедури, за якими вирішуватимуть доцільність нанесення розписів у міському просторі.

«Київ – перше місто, яке розробило зрозумілу та відкриту процедуру, яка визначає дорожню карту для ініціаторів створення муралів, сприятиме гармонізації нових стінописів з міським середовищем та дозволить захистити місто і публічний простір від хаотичного насичення творами монументального мистецтва, зокрема на об’єктах культурної спадщини», – наголосила Муха. 

Читайте також: Після муралу-Квазімодо на фасаді історичного будинку кияни запустили петицію про погодження ескізів стінописів

Для розгляду ініціатив буде створено консультативно-дорадчий орган – Комісію з питань погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів (муралів) у Києві, яка буде складатися з 11 осіб, і до складу увійдуть 5 представників від міської влади та 6 незалежних експертів. 

За словами депутатки, під час розгляду ініціатив Комісія буде враховувати різні аспекти, зокрема мету та концепцію, актуальність та соціальний вплив, обґрунтування вибору локації та наявність погодження з місцевою громадою, а також гармонійну інтеграцію в урбаністичний контекст. 

Порядком передбачено, що в місті не допускається створення муралів на фасадах об’єктів культурної спадщини та муралів, які містять інформацію або контент, заборонений законодавством України, а також рекламу.

правила урбаністика київ мурали

Знак гривні
Знак гривні