Дебати Байдена та Трампа. Головні заяви про Україну

Під час дебатів президента Джо Байдена і колишнього президента США Дональда Трампа постало питання війни Росії в Україні, між опонентами виникла перепалка.

Getty Images/Michael M. Santiago
Getty Images/Michael M. Santiago

Про це пише УП.

Трамп заявив, що "якби в нас був справжній президент (маючи на увазі нинішнього президента Байдена – ред.), Путін ніколи б не вторгнувся в Україну".

Крім того, Трамп вчергове пообіцяв "закінчити війну в Україні" ще до свого "обрання на посаду президента".

Він додав, що зробив би, щоб "Зеленський і Путін порозумілися".

Також закинув те, що коли Зеленський приїздить у США, то повертається із 60 млрд доларів "у кишені". На думку Трампа, "це треба припинити".

Трамп також розкритикував Байдена за хаос у виведенні військ з Афганістану, стверджуючи, що нібито саме це стало причиною агресії Путіна проти України.

Байден у своїй відповіді Трампу назвав Путіна військовим злочинцем і різко засудив свого опонента за його висловлювання, що Путін може атакувати будь-де, якщо союзники по НАТО не збільшать свій оборонний бюджет.

"Трамп хоче, щоб США вийшли з НАТО. Але сила в наших альянсах. Ми б не могли уникнути великої війни в Європі, якби не наше союзництво", – сказав Байден.

Також Байден наголосив, що Путін у своїй агресії не зупиниться на агресії проти України, згадавши, зокрема Польщу, Білорусь, країни НАТО.

Пізніше під час дебатів Трамп заявив, що Байден веде США до третьої світової війни.

Він додав, що через "погану позицію" Байдена "Україна не виграє війну".

"Хочу сказати, що Росія забрала багато земель при Обамі та Байдені. При мені – ні. Путін знав, що зі мною не можна грати. Війна в Україні не мала починатись, а тепер він захопить Україну", – сказав Трамп.

"Байден завів нас у погану позицію з Україною і Росією. Україна не виграє війну. У них закінчуються люди. Це сумно, вони стільки людей втратили... Через дурні рішення Байдена", – заявив експрезидент США.

Водночас Трамп назвав неприйнятною для США "мирну" пропозицію російського диктатора Володимира Путіна щодо України. При цьому на питання, чи погодиться він, щоб Росія зберегла окуповані частини України, якщо це покладе край війні, Трамп не надав конкретної відповіді.

трамп байден російсько-українська війна сша

Знак гривні
Знак гривні