Бізнес визначив п'ять ключових проблем із бронюванням і звернувся до влади

Європейська бізнес асоціація визначила п'ять основних проблем із бронюванням військовозобов'язаних і звернулася до уряду та парламенту з проханням терміново їх вирішити.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це повідомила пресслужба Асоціації, яка є одним з найбільших об'єднань бізнесу в Україні.

У ЄБА зазначили, що сформували цей список, проаналізувавши найчастіші запити бізнес спільноти з питань бронювання.

Що просить у влади бізнес

1. Підтримати та сприяти якнайшвидшому прийняттю законопроєкту щодо продовження терміну оновлення даних до 150 днів.

За інформацією від представників бізнес-спільноти, в поточних умовах відсутності електроенергії та доступу до інтернету та, відповідно, перебоїв в роботі електронних систем, дуже часто оновити свої дані через додаток Резерв+ або ЦНАП не є можливим, тоді як пропускна спроможність ТЦК та СП є надзвичайно малою. "Уже очевидно, що до 16 липня усім військовозобов’язаним не вдасться оновити дані, зокрема, і через низьку пропускну спроможність держави. Відповідно, збільшення строку ще на 90 днів є логічним кроком і повністю підтримується бізнесом", – зазначають в Асоціації.

2. Якнайскоріше запустити систему еБронювання.

Асоціація закликає якнайскоріше запустити систему еБронювання через ресурси порталу Дія як для підприємств критичної інфраструктури, так і для підприємств, критичних для національної економіки, з метою прискорення процесів і унеможливлення будь-яких зловживань в процесі погодження списків.

3. Надати заброньованим військовозобов’язаним і тим, хто перебуває в процесі бронювання (з моменту подачі заявки підприємством і до постановки на спецоблік) 30 днів імунітету від мобілізації для оновлення даних у ТЦК та СП.

"Невизначеність при поході в ТЦК та СП змушує велику кількість військовозобов’язаних уникати таких походів. Відповідно, надання 30 днів імунітету значно підвищить якість та ефективність військового обліку на загальнодержавному рівні", – зауважують у ЄБА.

4. Дозволити бронювання без обмежень щодо кількості працівників транспортної галузі, які безпосередньо задіяні в процесі здійснення вантажних перевезень

Бізнесу та, загалом, економіці країни важливо мати працівників, зокрема водіїв, в достатній кількості, аби була змога імпортувати в Україну необхідну продукцію для населення, бізнесу, армії, а також  експортувати товари з України, йдеться у зверненні.

5. Дозволити запровадити економічне бронювання в країні

"Наразі в публічному просторі обговорюються різні концепції та моделі бронювання. І бізнес готовий, разом з уповноваженими представниками органів державної влади, сідати та обговорювати ці моделі та яка з них може бути найбільш корисною для нашої держави. Адже все ж бізнесу важливо мати повноваження і самостійно визначати, які саме співробітники є критичними для роботи компанії", – зазначають представники бізнесу.

мобілізація бізнес бронювання

Знак гривні
Знак гривні