Як виглядає реконструкція у Ліверпулі, визнана "найгіршою новобудовою Британії"

Реконструкція Лайм-стріт у Ліверпулі британською студією Broadway Malyan була визнана найгіршою новобудовою країни на цьогорічному конкурсі Carbuncle Cup.

Фото: Barnabas Calder
Фото: Barnabas Calder

Про це повідомляє Dezeen.

Судді конкурсу, організованого британським журналом The Fence, визнали реконструкцію Лайм-стріт "найгіршою новобудовою в Британії", оскільки востаннє конкурс проводився у 2018 році.

Завершений у 2019 році, проєкт реконструкції складається з витравлених металевих панелей, що охоплюють один фасад вулиці, яка веде від залізничного вокзалу Ліверпуля Лайм-стріт.

На панелях зображені столітні будівлі, які знесли, щоб звільнити місце для реконструкції, де зараз міститься готель і студентські гуртожитки.

Фото: Barnabas Calder
Фото: Barnabas Calder

"Купі забудовників дозволили знести чудовий, еклектичний ряд будівель – включно з всіма улюбленим кінотеатром "Футурист", якого так бракує, – і замінити його таким ніщо", – сказав дописувач журналу Architectural Record і голова журі Тім Абрахамс.

"Така банальність, що єдиний варіант – прикрити її екраном, на якому намалювали зображення тих самих старих знесених будівель, – продовжив він. – Жлобство рідко коли виглядало настільки жлобським".

Фото: Barnabas Calder
Фото: Barnabas Calder

Відроджений журналом The Fence у 2024 році, Carbuncle Cup має на меті визначити найгірші будівлі Великої Британії. Він проводився щорічно з 2006 по 2018 рік архітектурним журналом Building Design.

Судді відібрали проєкти-фіналісти з 50 будівель, кожна з яких була обрана через недостатню зручність використання та негативний вплив на довкілля, а також через естетичну непривабливість.

"Роботи оцінювалися не лише за недоліки дизайну та відсутність корисності, але й за марнотратство при будівництві, вплив на навколишнє міське середовище – і, звісно, за їхню потворність", – пояснило журі.

урбаністика архітектура велика британія

Знак гривні
Знак гривні