"Великий крок назад": в Україні зростає політичний тиск на медіа, — NYT

Американське видання The New York Times опублікувало матеріал про погіршення ситуації зі свободою слова в Україні. Texty.org.ua переказують основне зі статті.

Журналісти та організації, що займаються моніторингом свободи преси, б'ють на сполох через тиск на ЗМІ тиск на ЗМІ, свобода слова, медіа

Зазначається, що журналісти та організації, що займаються моніторингом свободи преси, б'ють на сполох через те, що, за їхніми словами, за часів правління президента Володимира Зеленського в Україні посилюються обмеження та тиск на ЗМІ, які виходять далеко за межі потреб країни у воєнний час.

"Це дійсно викликає занепокоєння", — цитує NYT директорку Інституту масової інформації Оксану Романюк. За її словами, це особливо актуально в умовах війни, коли Україна "бореться за демократію проти цінностей диктатури, які уособлює Росія".

NYT пише, що до повномасштабного вторгнення РФ Україна мала тривалий досвід толерантного ставлення до плюралістичного медіасередовища, з численними телевізійними каналами, пов'язаними з опозиційними і проурядовими партіями, і незалежними новинами.

"Українські журналісти здебільшого прийняли правила воєнного часу, що забороняють публікувати інформацію про пересування або позиції військ, місця ударів російських ракет і дані про військові втрати, вважаючи це необхідними заходами для забезпечення національної безпеки.

Вони також визнали певну самоцензуру, стримуючись у критичному висвітленні діяльності уряду, щоб уникнути підриву морального духу або щоб повідомлення про корупцію не завадили іноземним партнерам схвалити надання допомоги", — йдеться у статті.

Редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко заявив виданню, що самоцензура в Україні — це особливість воєнного часу. Він додав, що така ситуація "не є проблемою" і неминуча під час війни, зазначивши, що очікує повернення до нормального життя, коли бойові дії врешті-решт припиняться.

Журналісти та медіагрупи заявляють, пише NYT, що низка нещодавніх випадків (пов'язаних з тиском на ЗМІ, — Ред.) вказує на дедалі більш обмежене середовище для репортерів. Посли країн "Групи 7", до якої входять багато ключових військових союзників Києва, у січні виступили зі спільною заявою на підтримку свободи преси в Україні.

"Аналітики кажуть, що зусилля уряду з контролю над ЗМІ, схоже, спрямовані на обмеження позитивного висвітлення діяльності опозиції та придушення негативного висвітлення діяльності уряду і військових", — йдеться у матеріалі.

Видання згадує скандал з темниками та списками "небажаних спікерів" у державному агентстві Укрінформ.

Як приклад, який журналісти вважають втручанням, NYT називає ситуацію в Чернігівській області. Обрана міська рада вступила в суперечку щодо муніципальних витрат з главою ОВА, призначеним Зеленським. Керівництво державного інформаційного агентства заявило, що цитування одного члена ради, який виконував обов'язки мера, щодо бюджету було б "небажаним".

"В Одесі журналістам було наказано в деяких випадках цитувати лише призначених президентом осіб. У Львові репортерам наказали уникати цитування обраного мера Андрія Садового, відомого політика, якого вважають можливим майбутнім кандидатом у президенти", — пише американське видання.

"Українська влада також мала іноді напружені взаємини із західними інформаційними організаціями, зокрема з "Таймс". Вона відкликала військові перепустки у журналістів кількох видань після критичних репортажів і на тлі суперечок щодо правил висвітлення військових операцій, хоча пізніше ці перепустки відновили", — зазначає NYT.

Видання також пише, що після повномасштабного вторгнення РФ уряд створив телемарафон — "єдине, контрольоване державою мовлення".

"Але він виключив опозиційні канали і транслював настільки оптимістичні репортажі навіть тоді, коли бойові дії затягнулися, що більшість українців тепер кажуть, що не довіряють йому", — зазначається в матеріалі.

"Детектор медіа" у своєму нещодавньому звіті розповів, що з січня по квітень цього року жоден з каналів, які виробляють програмну сітку телемарафону, окрім "Суспільного", який більше не бере в ній участі, не запрошував в ефір членів партії "Європейська солідарність".

"Детектор медіа" також підрахував, що з січня по квітень члени партії "Слуга народу" становили близько 70% політичних гостей телемарафону, тоді як вони мають трохи більш ніж половину місць у парламенті. Без "Суспільного" ця частка зросла б до понад 80%.

Також видання нагадало про випадок зі стеженням за журналістами Bihus.Info.

тиск на ЗМІ свобода слова медіа

Знак гривні
Знак гривні