Трамп — злочинець. Що тепер? — The Economist

Дональда Трампа визнали винним за всіма 34 пунктами звинувачення у фальсифікації ділової документації з метою приховати виплати «чорного налу» колишній порнозірці Стормі Деніелс напередодні виборів у 2016 році. The Economist аналізує, як це вплине на вибори в США. Texty.org.ua переказують основне зі статті.

Фото: AFP
Фото: AFP

Вирок

Протягом шести тижнів прокурори висували складну юридичну версію. Вони стверджували, що Трамп порушив виборчий закон штату Нью-Йорк, який передбачає кримінальну відповідальність за змову з метою вплинути на процес незаконними засобами. Присяжні у складі 12 нью-йоркців обговорювали справу близько двох днів, перш ніж винести одностайний вердикт.

Реакція

Після виходу з суду Трамп назвав судовий процес «ганьбою» і сказав, що «справжній вердикт» буде винесено 5 листопада, в день виборів в Америці. У п'ятницю він має провести пресконференцію в Trump Tower на Мангеттені. У передвиборчому штабі Джо Байдена заявили, що вирок показав, що «ніхто не стоїть над законом», але що єдиний спосіб утримати Трампа в Овальному кабінеті — це «виборча урна». Майк Джонсон, спікер Палати представників, назвав це «ганебним днем в американській історії».

Чи сяде Дональд Трамп до в'язниці?

Колишній президент давно стверджує, що суддя «корумпований» і що справа була «сфальсифікована», тож він обов'язково подасть апеляцію на обвинувальний вирок. Але спочатку, 11 липня, йому винесуть вирок. За кожним пунктом передбачено максимум чотири роки позбавлення волі, однак в'язниця малоймовірна для злочинця, який вперше вчинив злочин. Навіть якщо Трампа відправлять до в'язниці, він, ймовірно, не потрапить туди, поки не пройде через апеляційні суди Нью-Йорка. На це можуть піти роки.

А як щодо інших його судових процесів?

Загалом проти Трампа було висунуто 88 звинувачень у кримінальних злочинах. Процес у суді Нью-Йорка, можливо, вже завершився, але малоймовірно, що інші судові процеси, в яких його звинувачують в обмані країни і неправильному поводженні з секретними документами, винесуть вироки до дня виборів.

Як обвинувальний вирок вплине на шанси Трампа на виборах

Цей вирок особливо вразливий для оскарження через відсутність чіткого прецеденту для звинувачень, які вирішив висунути окружний прокурор Мангеттену. Прокурори мають враховувати серйозність злочину і суспільні інтереси, що стоять на кону. Порівняно з іншими справами, що розглядаються проти Трампа, ця завжди здавалася надто перебільшеною, щоб мати широку суспільну легітимність. Вона більше допомогла, ніж зашкодила шансам Трампа повернути собі Білий дім, і, як мало б бути зрозуміло після повстання 6 січня 2021 року, це становить більшу небезпеку для верховенства права, ніж будь-яке шахрайство з бухгалтерською звітністю.

Напередодні судового процесу опитування The Economist показали, що більшість американців вважають, що це або зашкодить Трампу, або не матиме ефекту. Але майже 40% республіканців схиляються до думки, що обвинувальний вердикт справді покращить його шанси на виборах.

Читайте також: Що таке МАГА-комунізм — онлайн-ідеологія, яку просуває Такер Карлсон, — The Guardian

вибори у сша трамп суд

Знак гривні
Знак гривні