Через кліматичну кризу в Європі поширюються хвороби, що передаються комарами

Захворювання, що переносяться комарами, поширюються по всьому світу, і особливо в Європі, через погіршення клімату.

Комахи переносять такі хвороби, як малярія і лихоманка денге, поширеність яких значно зросла, оскільки глобальне потепління створило для них тепліші та вологіші умови.

Фото: lstmed.ac.uk
Фото: lstmed.ac.uk

Про це пише The Guardian з посиланням на звіт професорки Рейчел Лоу, яка очолює групу глобальної стійкості здоров'я в Барселонському суперкомп'ютерному центрі в Іспанії.

Вчена попереджає, що спалахи хвороб, які переносяться комарами, протягом наступних кількох десятиліть поширяться на незачеплені нині частини Північної Європи, Азії, Північної Америки і Австралії.

«Глобальне потепління внаслідок зміни клімату означає, що переносники малярії та тропічної лихоманки можуть оселитися в більшій кількості регіонів, а спалахи виникатимуть там, де люди, ймовірно, імунологічно вразливі, а системи охорони здоров'я не готові», – каже Лоу.

«Сувора реальність полягає в тому, що триваліші спекотні сезони збільшать сезонне вікно для поширення хвороб, що переносяться комарами, і сприятимуть дедалі частішим спалахам, з якими все складніше боротися», – додала вчена.

Раніше лихоманка денге траплялася переважно в тропічних і субтропічних регіонах, оскільки нічні заморозки вбивають личинки та яйця комахи. Триваліші спекотні сезони та рідші морози призвели до того, що вона стала найшвидше поширюваним вірусним захворюванням у світі, яке переноситься комарами, і зараз поширюється в Європі.

Азійський тигровий комар (Aedes albopictus), переносник лихоманки денге, станом на 2023 рік закріпився в 13 європейських країнах: Італія, Франція, Іспанія, Мальта, Монако, Сан-Марино, Гібралтар, Ліхтенштейн, Швейцарія, Німеччина, Австрія, Греція та Португалія.

Кількість випадків денге, зареєстрованих ВООЗ, за останні два десятиліття зросла у вісім разів – з 500 000 у 2000 році до понад 5 мільйонів у 2019 році.

Лоу каже, що погіршення клімату прискорить це поширення: «Посухи й повені, пов'язані зі зміною клімату, можуть призвести до посилення передачі вірусу, оскільки накопичена вода створює додаткові осередки розмноження комарів».

За її словами, якщо нинішня траєкторія високих викидів вуглецю і зростання населення збережеться, кількість людей, що живуть в районах з хворобами, які переносяться комарами, подвоїться і досягне 4,7 мільярда до кінця століття.

зміна клімату вірус Європа здоров'я

Знак гривні
Знак гривні