У Києві відкрили реабілітаційний центр. Там допомагатимуть ветеранам із порушеннями зору

У Києві відкрили освітньо-реабілітаційний центр “Трініті ХАБ” для людей із порушеннями зору. Під час війни робота центру буде зосереджена на реабілітації ветеранів, які мають порушення зору або втратили його.

Головними завданнями центру є реабілітація і навчання, профорієнтація, спорт і дозвілля реабілітантів. Гасло центру – “Активуй можливості!” Реабілітація проходить на безоплатній основі.

“Трініті ХАБ” складається з відділів розвитку зорового сприймання, орієнтування та мобільності, відновлювальної терапії, рекреації та профорієнтації, танцювально-рухової терапії, життєвих компетенцій, освітніх технологій підтримки та супроводу родин, психологічної реабілітації.

Наразі центр спроможний одночасно працювати з 60 учасниками освітньо-реабілітаційних програм на місяць, а в планах досягнути планки в 80 реабілітантів.

Читайте також: Десять фахівців на пацієнта. Як у центрі “Незламні” проводять комплексну реабілітацію ветеранів війни

Простір має чималу бібліотеку літератури шрифтом Брайля. Кабінети для навчання рельєфно-крапковим шрифтом та цифрових гаджетів мають сучасне тифлообладнання – це пристрої, що дозволяють читати графіку за допомогою дотику та голосового супроводу.

Окремими видами реабілітації є спорт та іпотерапія, як невіддільний напрямок формування та становлення особистості з порушеннями зору. Реабілітанти мають змогу займатися верховою їздою, бадмінтоном, дартсом, падболом та піклболом, шахами, шашками, голболом, дзюдо, армреслінгом та скелелазінням.

Читайте також: Черга за протезами. Як працює реабілітаційний центр “Галичина” і з чим є проблеми

Тут активно проводяться заняття з танцювальної реабілітації, що допомагають незрячим особам більш ефективно сприймати заняття з орієнтації та мобільності.

Контекст

Через війну в Україні продовжує збільшуватись кількість дітей та дорослих, у яких погіршується або втрачається зір внаслідок стресів, опіків, вогнепальних та мінно-вибухових поранень.

Відповідно до даних Національної служби здоров’я України, від лютого 2022 до липня 2023 року включно 38 870 українцям було вперше поставлено діагноз, пов’язаний із втратою та зниженням зору, що складає 28% від загальної кількості травм, спричинених війною.

реабілітація ветерани київ здоров’я

Знак гривні
Знак гривні