"Не вуличне шапіто". "Обурений хейтом" Мінкульт пояснив бронь для працівників цирку та медіа

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що його обурив хейт навколо теми бронювання працівників сфери культури та медіа і пояснив, чому вони важливі для держави.

Фото: cirk.kiev.ua
Фото: cirk.kiev.ua

За словами чиновника, це прояв неповаги до тих, хто чесно та якісно виконує свою роботу.

"Як можна робити висновки про важливість закладу культури тільки за його назвою? Державне підприємство «Дирекція пересувних циркових колективів України» – не вуличне шапіто, як хтось малює у своїй уяві, а професійний колектив висококласних майстрів своєї справи.

Специфіка роботи цього колективу – це постійні гастролі по всій території України, перебування у відрядженні 11 місяців на рік, виїзди на деокуповані території, показ вистав в госпіталях, в укриттях, непристосованих приміщеннях", – написав у фейсбуці Карандєєв.

В.о. міністра навів статистику, що за 2023 рік колектив провів 1510 вистав, які відвідали майже 145 тисяч глядачів в 17 областях України. За два місяці 2024 року вже проведено 182 вистави в 14 областях.

Читайте також: 16 тисяч наказів про бронь від армії. Чи касири й охоронці критично важливі для економіки?

"Обов’язок влади – забезпечити сталість та хоча б мінімальну спроможність функціонування такого колективу, як і кожного іншого закладу культури, який, не зважаючи на виклики війни, не припинив свою діяльність, не розбігся по закордонах, а відповідально виконує своє мистецьке мобілізаційне завдання", – вважає чиновник.

Він нагадав, що з початку повномасштабного вторгнення встановлений Урядом алгоритм бронювання працівників сфери культури та медіа незмінний.

"Нововведень не було. Ми бронювали і бронюємо працівників театрів, музичних закладів, цирків без яких робота цих закладів неможлива.

Це дуже незначна кількість людей. Дирекція пересувних циркових колективів України подала на бронювання лише 14 осіб", – зазначив в.о. міністра культури.

Карандєєв також прокоментував бронювання працівників медіа.

"Під час війни, коли ворог маніпулює громадською думкою в Україні та за кордоном, поширює дезінформацію та відверту брехню – українські ЗМІ є джерелом правдивої інформації і опорою національної безпеки України. Тому частина працівників цієї сфери теж заброньована", – заявив Карандєєв.

Читайте також: "Не піддавайтеся провокаціям". Командувач Сухопутних військ ЗСУ Павлюк спростував основні страшилки про мобілізацію

Нагадаємо, 8 квітня стало відомо, що у Міністерстві культури каналам, які беруть участь у телемарафоні "Єдині новини", підтвердили статус критично важливих для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Їхні працівники отримують відстрочки від мобілізації. Також такий статус отримали деякі цирки, музеї, заповідники й ансамблі.

мобілізація мінкульт культура бронювання

Знак гривні
Знак гривні