"На них випускають собак, тренують спецназ". У США розповіли про тортури росіян над полоненими українцями

Рідні полонених українців разом із представниками Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими України розповіли у Вашингтоні про тортури над цивільними та військовими заручниками в Росії.

Один із 45 полонених, яких вдалося повернути через обмін із Росією 6 липня 2023 року. Фото: Коордштаб
Один із 45 полонених, яких вдалося повернути через обмін із Росією 6 липня 2023 року. Фото: Коордштаб

Про це повідомляє Голос Америки.

Протягом трьох днів, 27-29 березня, делегація з України зустрічалася з американськими громадськими організаціями, фундаціями та ЗМІ, а також із представниками Конгресу і Держдепартаменту США, наголошуючи на необхідності міжнародної підтримки в питанні звільнення полонених.

Також обговорювалося покарання та санкції не лише щодо посадовців РФ, а й працівників російських тюрем, які щоденно знущаються з полонених.

Ольга Пилипей із міста Рівне протягом трьох днів у різних установах у Вашингтоні розповідала історію свого брата. Юлій Пилипей – професійний військовий, із 2016 року він служив у Маріуполі. Під час повномасштабної війни як командир мінометної батареї першого окремого батальйону 36-ї бригади морської піхоти ВМС України став до оборони міста у складі групи морських піхотинців, що перебували на Маріупольському меткомбінаті ім. Ілліча.

12 квітня 2022 року Юлій Пилипей, якому зараз 29 років, разом із багатьма іншими українцями, що перебували на заводі імені Ілліча, потрапив у російський полон.

Протягом двох років родина отримує новини про Юлія від військових, яким вдалося повернутися завдяки обмінам. Згідно з останніми звістками, каже Ольга, її брат перебуває в тюрмі у Курську:

"Дехто був з ним в одному місці утримання... говорили про те, наскільки він виснажений, про його зовнішній вигляд..."

Військові, які поверталися з обміну, розповідали родині Юлія, що до полонених українців ставлення значно гірше, ніж до ув'язнених за злочини росіян.

"Їх можуть вишикувати в лінію, випустити агресивних собак, і не дозволяють захищатися. І передусім страждає стегнова частина ноги, б'ють дуже часто теж по ногах. Хлопці кажуть, що важко відновлювати саме ноги. Більшість із них втратили зуби, а також мають дуже великі проблеми зі здоров'ям по всіх напрямках, бо відсутність сну, харчування, побиття, тортури, холод, незабезпечення медициною – це все має свій вплив, і про це треба пам'ятати.

Так само як і про те, що дуже багато хто з них зґвалтований. Це страшно говорити на камеру. Але це реальність, у якій вони існують. І потім, повертаючись додому в Україну, це той досвід, із яким вони живуть усе життя", – каже Ольга.

Про умови в російському полоні у Вашингтоні розповів і Андрій Кривцов, координатор групи родичів полонених військових медиків, голова ГО "Військові медики України", який допомагав розшукувати дружину свого брата, військову медикиню Олену Кривцову. Його брат у той час був на передовій.

Олена працювала у військовому шпиталі в Маріуполі, а потім, як і Юлій Пилипей, потрапила в полон до росіян 12 квітня 2022 року на меткомбінаті імені Ілліча.

"За час полону вона побувала спочатку на окупованій території, це був такий розподільчий пункт Сартана, потім – Оленівка, але в Оленівці вона була недовго. А потім вона була в трьох російських тюрмах. Спочатку це був Таганрог, потім – Бєлгород, потім – Курськ", – розповів Андрій.

Він, як і інші рідні, зауважив, що кожне переміщення полонених – це чергове випробування, адже росіяни в кожному новому місці утримання влаштовують так звані "інтервʼю", які передбачають допити і побиття українців.

У полоні Олена пробула понад пів року і повернулася в рамках великого обміну 17 жовтня 2022 року, коли додому приїхало 108 жінок. Тоді вона та інші полонені багато розповіли про умови, в яких їх утримували росіяни.

"Їх катували, били, використовували в ролі боксерських груш, на них тренувалися російські спецназівські, тобто вони просто їх забивали, як м'ясо. Вона втратила дуже багато ваги, коли повернулася додому, її вага була 35 кілограмів... Їжа була погана і її було дуже мало, на перших етапах взагалі могли не годувати, нічого не давали. Були проблеми з гігієною, нічого не видавалося", – розповів Андрій.

Рідні полонених на зустрічах у Вашингтоні вимагали покарання та санкцій не лише щодо керівництва Росії, а й щодо працівників тюрем, адже, як наголошують рідні, побиттям людей у тюрмах займаються не військові, а цивільні росіяни.

"Це звичайні люди, які прокинулися зранку, обійняли дітей, поцілували дружину і пішли на роботу, і там бʼють та катують жінок. На міжнародних майданчиках дуже часто звучить: "Путін і Росія". Але це не Путін особисто катує цих людей. В кожної цієї людини є прізвище та ім'я... I ці люди мають гроші, які різними способами переправляють до ЄС, США, вони купують собі нерухомість десь у Маямі, у Франції, в Іспанії, і вони нічого не бояться, можуть спокійно поїхати відпочивати до Європи, бо немає жодної санкції та кримінальної справи щодо цього", – каже Андрій Кривцов.

Як розповіли родичам врятовані з полону українці, росіяни однаково знущаються як із військових, так із цивільних. Про це на зустрічах у Вашингтоні говорила Тетяна, донька одного з цивільних заручників, ім'я якого вона просить не називати. Її тато, наголошує донька, не мав ні зброї, ні жодних зв'язків із військовими. Росіяни забрали його на початку повномасштабної війни. Уже протягом двох років родина дізнається про нього лише з розповідей людей, які повернулися завдяки обмінам.

"Їх годують так, щоб тільки не вмерли, вони дуже хочуть хліба. Їм не дають сидіти, вони постійно стоять... Їм розповідають, що Україна їх не чекає, що рідні їх не чекають. Наприклад, їм можуть сказати, що везуть на обмін, і потім повернути в той же день назад зі словами: "Ми хотіли вас поміняти, але Україна вас не хоче", – розповіла Тетяна.

Нагадаємо, 26 березня Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила звіт про злочини росіян щодо полонених українців. У звіті місії йдеться, що в період від 1 грудня 2023 до 29 лютого 2024 року в російському полоні було страчено щонайменше 32 українських військових. А після опитувань звільнених із полону українців місія ООН відзвітувала, що більшість із них, крім побиття, катувань електричним струмом, нестачі їжі та медикаментів, пережили також сексуальне насильство.

права людини деградація росії тортури воєнні злочини рф сша полонені

Знак гривні
Знак гривні