Наскільки гучним є життя у центрі Києва. Texty.org.ua виміряли рівень шуму на бульварі Лесі Українки

У новому дата-проєкті "Святі мотори: дорожній шум у Києві скорочує життя, але влада цю проблему ігнорує" Texty.org.ua створили власний шумовимірювач і протягом кількох тижнів вимірювали звук у Києві, зокрема в центрі — на бульварі Лесі Українки.

Бульвар Лесі Українки починається в модному районі в центрі столиці біля ТЦ ​​«Гулівер» і закінчується Печерським мостом. Цей район дуже популярний з-поміж фанатів вуличних перегонів: тут часто можна помітити запарковані дорогі спортивні автомобілі й саме тут регулярно чути рев двигунів і звуки вихлопів.

У листопаді ми встановили наш шумовимірювач на одному з будинків на бульварі Лесі Українки неподалік ТЦ «Гулівер». Протягом тижня записували звук і вимірювали гучність шуму. (Зазначимо, що піковий сезон міських гонщиків триває з квітня по жовтень.)

Читайте також: Тиша. Як Прага цілеспрямовано знижує рівень шуму в місті

Дослідження показало, що на бульварі завжди шумно. Будинки розташовані по обидва боки проїжджої частини на відстані приблизно 40 метрів один від одного, шум від дороги відбивається від них, і через це звуки на бульварі стають ще гучнішими.

Згідно з українським законодавством максимально допустимий рівень шуму на прилеглих до житлових будинків, поліклінік тощо територіях вдень (08:00–22:00) становить 70 дБА, вночі (22:00–08:00) — 60 дБА. Хоча, за даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я, в ідеалі шум вночі, щоб не впливати на здоров’я населення, не має перевищувати навіть 40 дБА.

На графіці ми бачимо, що на бульварі Лесі Українки максимальні рівні шуму постійно перевищуються — і вдень, і вночі. У деякі дні звук із десятої години вечора до дванадцятої ночі іноді перевищував навіть денну норму 70 дБА.

Єдине вікно тиші триває з 24:00 до 5:00, у цей час у Києві комендантська година.

«Це може бути дивним, але більшість мешканців бульвару люблять комендантську годину. До 24 лютого 2022 року загострення в доморощених автогонщиків, які влаштовують гонки по колу від «Гуліверу» й до ст. м. «Печерська», припадало на часовий проміжок із дев’ятої вечора до другої або третьої ранку», — розповідає місцева мешканка Дар’я Писаренко, яка вже багато років бореться за те, щоб влада стежила за дотриманням обмежень швидкості на бульварі.

Один із мешканців бульвару Лесі Українки надав нам цей відеозапис із вікна своєї квартири минулого червня. Відео було записане о 22:46. На ньому видно, що рівень гучності перевищує 97 дБА — такий шум людина сприймає як дуже гучний і дискомфортний. А ще це на 37 дБА перевищує максимально допустимий рівень шуму вночі 60 дБА.

Вчені довели, що постійний шум автомобільного, залізничного чи авіаційного транспорту негативно впливає на здоров'я. А звук моторів мопедів і мотоциклів нагадує звук двигуна іранських «Шахедів», якими росіяни постійно обстрілюють мирні міста.

Читайте також: Як гучні звуки впливають на наш організм і які хвороби можуть спричинити – дослідження NYT

До того ж до бульвару Лесі Українки прилягає вулиця Новогоспітальна, на якій міститься головний в Україні військовий госпіталь — тут лікується багато поранених ветеранів війни з важкими травмами. Військові можуть дуже гостро реагувати на гучні звуки машин і мотоциклів, адже все це нагадує їм звуки бойових дій.

київ datavis шум здоров'я транпорт

Знак гривні
Знак гривні