Україна полювала за "Іваном Хурсом" близько року. Чим важливий цей корабель, — Forbes

Російський розвідувальний корабель "Іван Хурс", що був уражений крилатою ракетою біля причалу в Севастополі у ніч на 24 березня, цінний для окупантів через свої функції і є важливою військовою ціллю для України. Про це пише Forbes.

Ілюстрація: OSINT-спільнота "КіберБорошно"
Ілюстрація: OSINT-спільнота "КіберБорошно"

Видання зазначає, що за часів холодної війни радянські розвідувальні кораблі ховалися вздовж берегових ліній США та їхніх союзників. За допомогою електронних приймачів вони шукали військові радари та інші системи. Сьогодні їх замінили великі й досконаліші розвідувальні судна.

Один із таких — корабель "Іван Хурс" зі складу Чорноморського флоту РФ. ЗСУ близько року полювали за 4000-тонним судном, екіпаж якого становить 131 людину. Минулої неділі, корабель, імовірно, був уражений крилатою ракетою біля причалу в Севастополі, під час атаки, яка також пошкодила аж три десантні кораблі росіян.

Forbes нагадує, що десять місяців тому, у травні морські безпілотники переслідували "Івана Хурса", коли розвідувальний корабель плив за 120 км на північний схід від протоки Босфор у західній частині Чорного моря.

Дрону довелося подолати понад 500 км у надзвичайно складній операції, згадував в інтерв'ю УП керівник відділу безпілотних систем ГУР генерал із позивним "Борець". Початок місії був відкладений через несприятливі погодні умови. Зв'язок неодноразово обривався.

Хоча безпілотник наблизився до корабля і вибухнув, він, очевидно, не завдав жодної шкоди "Івану Хурсу". Незабаром розвідувальне судно було помічено, коли воно поверталося до Севастополя, вочевидь, неушкодженим.

"Очевидно, чому українці не припиняли спроб [вразити корабель]. "Іван Хурс" оснащений приймачами радіолокаційного попередження та іншими електронними засобами, які дозволяють йому виявляти українські радари та ракетні батареї.

Особливо ті, що розташовані вздовж узбережжя Чорного моря. Ті самі радари і ракетні комплекси, які виявляють і збивають російські військові літаки над Чорним морем і фіксують там російські військові кораблі", — йдеться у статті.

Forbes пише, що оскільки українці знищили третину кораблів Чорноморського флоту, росіяни докладають більше зусиль, щоб запобігти подальшим ударам. Це передбачає картографування українських берегових сил. Тож знищення розвідувального корабля "Іван Хурс" важливе у цьому контексті.

"Невідомо, наскільки сильно пошкоджений розвідувальний корабель після недільного рейду. Супутникові знімки, схоже, показують обгорілі сліди на його кормі. Можливо, він на ходу. А може, й ні.

У будь-якому разі "Іван Хурс" все ще на плаву. А це означає, що є дуже велика ймовірність того, що українці ще не закінчили з ним — і цілком ймовірна третя атака", — підсумовує видання.

чф рф чорне море розвідка кораблі

Знак гривні
Знак гривні