Чи зможе Україна мобілізувати 500 тис. людей. Розбір Financial Times

Британський журнал Financial Times проаналізував демографічну ситуацію в Україні, щоб визначити, наскільки успішними будуть зусилля з мобілізації.

Видання використало дослідження Info Sapiens на замовлення Texty.org.ua "Мобілізація: що відлякує і що мотивує". Також, за підрахунком FT, зараз у нас є 3,7 млн чоловіків мобілізаційного резерву.

Різниця між оцінкою британського видання і підрахунком Texty.org.ua у дата-проєкті "Мобілізаційний резерв" в мільйон людей виникла через величезну оцінку FT кількості чоловіків на окупованих територіях, вони вважають, що їх там 2,9 млн. За нашими підрахунками, окупація забрала з мобілізаційного резерву 570 тис. чоловіків.

Нижче наводимо ключові фрагменти зі статті Financial Times.

Інфографіка: FT
Інфографіка: FT

Новий закон про мобілізацію, який має бути винесений на парламентське голосування 31 березня, має на меті оновити правову базу країни напередодні очікуваної хвилі мобілізації цього року, під час якої може бути призвано до 500 000 осіб.

Як повідомили Financial Times в українському міністерстві оборони, ці зусилля спрямовані на заміну виснажених військ, чисельність яких, за оцінками, становить близько 330 000 осіб, які зараз перебувають на полі бою. Решта новобранців замінять втрачених і задовольнять інші військові потреби, залежно від ситуації на полі бою, заявили в міністерстві.

Але закон виявився суперечливим, оскільки українські законодавці подали понад 4 000 поправок до першого варіанту законопроєкту.

Коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення у 2022 році, багато українців пішли добровольцями захищати свою країну. Але цей резерв вичерпано, і значна частина чоловіків призовного віку не бажає йти на фронт.

Минулого місяця президент Володимир Зеленський заявив, що сьогодні загинули 31 000 захисників України, але реальна цифра, ймовірно, вища.

Читайте також: Озвучені Зеленським дані про кількість загиблих військових дуже відрізняються від оцінок США, — NYT

Зараз призивають лише чоловіки віком від 27 років, а на фронті воюють здебільшого чоловіки, яким в середньому близько 40 років. В Україні покоління молоді менш численні, ніж покоління людей середнього віку, через низьку народжуваність у перші роки Незалежності.

Про це докладніше читайте тут: Українців стає дедалі менше. Демографічна піраміда та мобілізація молоді

Пропозиція знизити призовний вік до 25 років викликала шалену реакцію з боку політиків, які стверджують, що для нації було б самогубством відправляти своїх наймолодших в окопи.

Дані про чоловіче населення України, надані парламентським комітетом з питань економіки, показують, що з 11,1 мільйона українських чоловіків у віці від 25 до 60 років лише 3,7 мільйона мають право на мобілізацію. Решта чоловіків або воюють, або мають інвалідність, або перебувають за кордоном, або вважаються критично важливими працівниками.

Влада також усвідомлює необхідність діяти обережно, щоб не підштовхнути громадян-платників податків до втечі за кордон або переховування, позбавляючи Київ вкрай необхідних доходів.

Лютневе опитування, проведене українською соціологічною організацією Info Sapiens, показало, що 48% чоловіків не готові воювати, тоді як 34% готові. Решта сказали, що їм важко відповісти.

Читайте також: Мобілізація: що відлякує і що мотивує. Опитування Info Sapiens на замовлення Texty.org.ua

За даними дослідження Info Sapiens, окрім страху смерті та інвалідності, основними проблемами, які турбували тих, хто намагався уникнути мобілізації, були недостатня підготовка, невизначений термін служби та брак зброї та боєприпасів.

Новий закон про мобілізацію спрямований на розв'язання цих проблем. Початковий проєкт пропонує термін служби три роки і мінімум тримісячну підготовку. Деякі бригади почали давати оголошення про те, що добровольці можуть обирати посади відповідно до своїх навичок, намагаючись стимулювати набір.

Але затримки з військовою допомогою з боку США та ЄС, які змушують солдатів нормувати боєприпаси та відступати з передових позицій, перебувають поза контролем українських законодавців.

"У нас є багато людей, які готові це робити, але демотиваційним фактором є загальний контекст, коли українці перестають відчувати надійну підтримку з боку Заходу", — сказав Антон Грушецький з Київського міжнародного інституту соціології.

Суперечливі пункти закону про мобілізацію

Згідно із новим законом, призовний вік має знизитися до 25 років. Крім того, чоловіки повинні будуть реєструватися в системі через онлайн-портал, щоправда, покарання за невиконання цієї частини закону залишається невідомим. Також в законі є пункти про те, що до ухилянтів додому будуть навідуватись працівники військкомату, а їхні водійські посвідчення тимчасово скасують. 

Мабуть, найбільш суперечливим аспектом змін є запровадження так званої системи економічного резерву, яка звільнятиме від призову чоловіків, що вважаються критично важливими для економіки. Цю систему планували включити до нового закону, але з огляду на резонанс, який вона викликала, її вилучили.

В Україні вже є 550 000–700 000 критично важливих працівників, які не підлягають мобілізації. Згідно із новою системою, вони повинні будуть віддавати на війну частину своєї зарплати або робити щомісячні внески.

Читайте також: 16 тисяч наказів про бронь від армії. Чи касири й охоронці критично важливі для економіки?

За оцінками, модель збору, запропонована парламентським комітетом з економічних питань, приноситиме від $5,2 млрд до $13,1 млрд щорічно, виходячи з розрахунків, що до 2 млн чоловіків зможуть дозволити собі сплачувати запропонований щомісячний збір у розмірі $520.

Голова комітету Дмитро Наталуха визнав, що його пропозиція отримала негативну реакцію, оскільки люди вказували на той факт, що тих, хто не зможе платити, призвуть до армії. Але він стверджує, що який би підхід не був обраний, Україні потрібно знайти кошти.

"Це може здатися контрінтуїтивним, але схема [економічних резервів] розроблена не для того, щоб врятувати людей від мобілізації, а для того, щоб створити якомога більше фінансових ресурсів, щоб ми могли мобілізувати війська", – сказав Наталуха.

Українські Міністерство фінансів та армія порахували, що для нової хвилі мобілізації потрібно буде близько $20,8 млрд у 2024-му. І це на додачу до $41 млрд дефіциту українського бюджету і відсутності допомоги від США через республіканців у Палаті представників.

За словами економіста Гліба Буряка, бізнес ставить під сумнів необхідність залучення цивільних осіб, коли в Україні є тисячі співробітників Служби безпеки та поліції, які вже мають базову підготовку.

Міністерство оборони України заявило, що міліція і служба безпеки виконують "важливу роботу", а деякі з них вже воюють у складі батальйонів МВС.

Буряк сказав, що роз'яснення в новому законі є ключовим, оскільки бізнес і працівники "гостро потребують передбачуваності".

Від Texty.org.ua: Міністерство оборони України вже відреагувало на статтю FT, оперативно видавши відповіді на гострі питання, адже "тема становить значний суспільний інтерес". Прочитати позицію відомства можна тут.

рекрутинг зсу демографія мобілізація бронювання

Знак гривні
Знак гривні