Вчені знайшли спосіб досліджувати органи плоду поза утробою матері

Вчені розробили спосіб створення спрощених версій власних органів плоду поза утробою матері, пише The Economist.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Це дає лікарям можливість проводити дослідження і зондування, не наражаючи нікого на ризик.

"Вперше ми можемо отримати доступ до плоду, не торкаючись його", — каже Маттіа Герлі, біолог зі стовбурових клітин з Університетського коледжу Лондона (UCL).

Підхід ґрунтується на використанні клітин з амніотичної рідини, яка оточує зростаючий плід, для вирощування органоїда — структури, яка нагадує спрощений орган. Оскільки органоїд створюється з власних стовбурових клітин людини (або, в цьому випадку, плоду), випробування показують, що він може виявити індивідуальні особливості захворювання та їхню специфічну реакцію на ліки або лікування.

Створення органоїдів зазвичай вимагає біопсії, тому до цього часу не було можливості отримувати їх з живих плодів. Доктор Герлі та його колеги подолали цю перешкоду, витягнувши стовбурові прогеніторні клітини з амніотичної рідини. Вони складають близько 1% рідини і, як і інші стовбурові клітини, можуть перетворюватися на різні типи клітин організму.

Дослідники вилучили прогеніторні клітини з 12 зразків амніотичної рідини, взятих з другого і третього триместру вагітності, і культивували їх в органоїди нирок, тонкого кишківника і легенів.

Команда з Каліфорнійського університету також виростила органоїди з плодів із діафрагмальною грижею — вродженим дефектом, який стискає легені і заважає їм правильно розвиватися, коли дитина росте в утробі матері.

Важливо, що робота доктора Герлі була завершена без переривання жодної вагітності. Амніотичну рідину зазвичай витягують для перевірки на аномалії, а оскільки органоїди ростуть лише від чотирьох до шести тижнів, ця методика дає достатньо часу як для тестування, так і для лікування. Органоїди також можуть бути використані для звітування про хід лікування.

біологія здоров'я вагітність наука

Знак гривні
Знак гривні