Як конспірологи наживаються на хворобі, якої ще не існує

Умовний термін «хвороба Х», який вживає ВООЗ для позначення гіпотетичної майбутньої пандемії, опинився у вирі дезінформації, яку поширюють теоретики змови.

Фото ілюстративне. Джерело: CLIPAREA/Depositphotos
Фото ілюстративне. Джерело: CLIPAREA/Depositphotos

Про це пише Science Alert з посиланням на дослідження фактчекерів AFP.

Дослідження виявило, що неправдива інформація, зокрема про те, що невідомий патоген вказує на елітарну змову з метою депопуляції Землі, з'явилася у Сполучених Штатах, але поширилася в Азії багатьма регіональними мовами.

Швидко поширювана дезінформація, яка, на думку експертів, ілюструє небезпеку послаблення модерації контенту на сайтах соціальних мереж, загрожує посилити нерішучість щодо вакцинації та поставити під загрозу підготовку до надзвичайних ситуацій у сфері громадського здоров'я через чотири роки після спалаху Covid-19.

Розпалюючи страхи щодо "хвороби Х", "праві" лідери думок у США також заробляють на цій брехні, розпродаючи аптечки, які містять те, що експерти в галузі охорони здоров'я називають неперевіреним лікуванням Covid-19.

Торгівля дезою

"Торговці дезінформацією намагаються використовувати теорію змови для продажу продукції", — каже Тімоті Колфілд з Університету Альберти в Канаді.

"Часто це їхній основний спосіб заробітку. Конфлікт глибокий. Без бездоказових страшилок про вакцини та урядові змови вони б не мали майже ніякого доходу" — додає науковець.

Теорії змови особливо поширилися після того, як у січні на Всесвітньому економічному форумі була скликана панель "Підготовка до хвороби Х", присвячена можливій майбутній пандемії.

Алекс Джонс, засновник вебсайту InfoWars, який заробив мільйони, поширюючи теорії змови про масові стрілянини і Covid-19, неправдиво стверджував у соціальних мережах, що існує глобалістський план розгортання "хвороби Х" як "геноцидної зброї вбивства".

Коли змова поширилася на Китай, у TikTok і X (колишній Twitter) з'явилися пости, в яких стверджувалося, що китайський уряд розгортає мобільні крематорії, щоб впоратися з "масовою смертністю".

Але фактчекери AFP виявили, що відео в публікаціях насправді демонстрували послуги з кремації домашніх тварин. Вони також спростували дезінформаційні повідомлення в Малайзії, в яких стверджувалося, що медсестер змушують приймати неіснуючу вакцину від "хвороби Х".

Американський кардіолог Пітер Маккалоу, відомий поширенням дезінформації про Covid-19, бездоказово стверджував, що "хвороба Х" "мала бути створена в біолабораторії".

Він зробив цю заяву на сайті американської компанії The Wellness Company, постачальника біологічно активних добавок, де він працює головним науковим співробітником.

Закликаючи людей "бути готовими" до "хвороби Х", сайт пропонує "медичну аптечку" вартістю близько 300 доларів, яка містить ліки, в тому числі івермектин, неперевірений засіб для лікування Covid-19.

Gateway Pundit, правий вебсайт, відомий своїми конспірологічними теоріями, також просував ці набори у спонсорському повідомленні під назвою "ХВОРОБА Х" — чи планують глобалісти ще одну пандемію?"

"Далекосяжні" наслідки

За словами Дженніфер Райх, соціологині з Університету Колорадо в Денвері, теорії змови ґрунтуються на зростаючій нерішучості щодо вакцинації після Covid-19, що, ймовірно, матиме "далекосяжні" наслідки для громадського здоров'я.

"Після Covid ми спостерігаємо зниження підтримки дитячих вакцин і зростання підтримки опитувань щодо права батьків відмовлятися від вакцин для своїх дітей", — каже Райх.

Згідно з повідомленнями в соціальних мережах, які відстежувала AFP, деякі прихильники змов проти "хвороби Х" пообіцяли відмовитися від майбутніх вакцин, і така позиція може обмежити реагування на реальні надзвичайні ситуації в галузі охорони здоров'я.

"Дезінформація також може призвести до того, що деякі верстви населення вживатимуть неефективних або навіть шкідливих заходів під час епідемії, — сказав в інтерв'ю AFP Чунхуей Чі, професор глобальної охорони здоров'я в Університеті штату Орегон.

теорії змови дослідження здоров'я пандемія вакцинація

Знак гривні
Знак гривні