Як зміни клімату підвищують ризик передчасних пологів, — дослідження

Через зміни клімату, зокрема екстремальні температури, зростає кількість немовлят, які народжуються передчасно.

Фото: pixabay
Фото: pixabay

Про це йдеться у дослідженні австралійської групи вчених, опублікованому в журналі Science of the Total Environment, пише Science Alert.

Нове дослідження показало, що екстремальні температури, пов'язані зі зміною клімату, підвищили ризик передчасних пологів в середньому на 60 відсотків.

У дослідженні також повідомляється, що збільшення кількості частинок у повітрі та алергенів, спричинених кліматичними явищами, такими як лісові пожежі, посухи та нерегулярні сезони, має значний вплив на респіраторні захворювання та перинатальні наслідки.

Корі Бредшоу, глобальний еколог з Університету Фліндерса в Австралії, каже, що зміна клімату може спричинити ускладнення на все життя для мільйонів дітей у всьому світі.

"Ми виявили багато прямих зв'язків між зміною клімату та здоров'ям дітей, найсильнішим з яких є збільшення ризику передчасних пологів у середньому на 60 відсотків через вплив екстремальних температур", — розповів вчений.

Науковці проаналізували 163 дослідження з усього світу, які стосувалися впливу глобального потепління на здоров'я немовлят.

У 39-ти з них вчені знайшли зв'язок між змінами температури та перинатальними наслідками: передчасними пологами, низькою вагою при народженні, змінами гестаційного віку, передчасним розривом плодової оболонки та навіть втратою вагітності.

Хоча екстремальні температури найбільше впливають на здоров’я немовлят, 16 із 20 досліджень окремо акцентували на впливі забруднювачів повітря й розвитку респіраторних захворювань. Йдеться, зокрема, про забруднення від диму лісових пожеж, який ми зараз вдихаємо частіше, ніж будь-коли.

"Виявлені нами проблеми зі здоров'ям дітей залежать від екстремальних погодних умов — екстремальні морози призводять до респіраторних захворювань, тоді як посуха та екстремальні опади можуть призвести до затримки росту населення", — пишуть автори дослідження.

"Враховуючи, що клімат впливає на дитячі хвороби, соціальні та фінансові витрати зростатимуть у міру прогресування кліматичних змін, створюючи все більший тиск на сім'ї та служби охорони здоров'я", — зазначають дослідники.

Вчені вказують, що дослідження здебільшого охоплювали розвинені країни, тому реальна ситуація може бути значно гіршою.

діти зміни клімату дослідження здоров'я

Знак гривні
Знак гривні