Нове дослідження показує, що світ страждає на ожиріння. Які країни мають найвищі показники (КАРТА)

У 2022 році — останньому році, за який є дані — понад 1 мільярд людей були класифіковані як ті, що страждають на ожиріння. Про це свідчать результати дослідження, опублікованого 29 лютого в медичному журналі Lancet, повідомляє The Economist.

Свої висновки дослідники зробили на основі вимірювань ваги та зросту понад 220 мільйонів людей з приблизно 190 країн світу. Вони виявили, що рівень ожиріння серед дорослих з 1990 року подвоївся, а серед дітей та підлітків показники зросли учетверо. На карті нижче показано, які країни мають найвищі показники.

Карта: The Economist
Карта: The Economist

Ожиріння зазвичай визначається відношенням ваги (в кг) до квадрата зросту (в метрах), відомим як індекс маси тіла (ІМТ). У цьому дослідженні ІМТ вище 30 вважається ожирінням.

The Economist зауважує, що цей показник є недосконалим (більшість бодибілдерів, наприклад, будуть класифіковані як люди з ожирінням через вагу їхніх м'язів, попри те, що вони мають дуже мало жиру в організмі).

"Але це корисне емпіричне правило. Дослідження показали, що більшість людей з ІМТ понад 30 значно частіше страждають від таких захворювань, як діабет, ніж люди з ІМТ 23. Також відомо, що підвищений ІМТ збільшує ризик розвитку більш ніж десятка видів раку. Вважається, що через ці та інші причини ожиріння щороку вмирає близько 4 мільйонів людей", — зазначає видання.

Читайте також: Небезпечна UPF-їжа. Яку шкоду організму можуть завдати ультраоброблені продукти, — дослідження

Аналіз показав, що рівень ожиріння в країнах з низьким і середнім рівнем доходу вищий, ніж у багатьох країнах з високим рівнем доходу. У 2022 році понад 60% дорослого населення Полінезії та Мікронезії жило з ожирінням — це найвищий показник у світі. У Тонга найвищий показник серед жінок (81% вважалися тими, що страждають на ожиріння); в Американському Самоа — серед чоловіків (70%). Країни Африки та Близького Сходу, які історично асоціюються з недоїданням, зараз також борються із зайвою вагою.

Туреччина була європейською столицею ожиріння серед жінок з показником 43%. Для чоловіків — Румунія з показником 38%. Французькі жінки і чоловіки були найбільш стрункими в регіоні — лише 10% з них страждали на ожиріння. В Америці цей показник був у чотири рази вищим, де 44% жінок і 42% чоловіків мали ІМТ понад 30.

Читайте також: Як інфлюенсери-дієтологи ошукують свою "паству", — розслідування

Глобальні показники ожиріння зараз значно перевищують частку дорослих, які мають недостатню вагу (ІМТ менше ніж 18,5). Ця цифра зростає і серед дітей та підлітків. Дослідження показало, що кількість дітей з ожирінням перевищує кількість дітей з недостатньою вагою у двох третинах досліджуваних країн. У багатих країнах дитяче ожиріння сконцентроване в бідних сім'ях. Але в бідних країнах це проблема середнього класу — тож зі зростанням середнього доходу дедалі більше дітей переходять у категорію з надмірною вагою. Багато бідних країн зараз стикаються з "подвійною епідемією" недоїдання та ожиріння.

ожиріння дослідження здоров'я тенденції харчування

Знак гривні
Знак гривні