Американські студенти розробили план відбудови Бучі (ФОТО)

Студенти Пенсильванського університету розробили план повоєнного відновлення Бучі – його назвали Green Network Bucha.

Фото: Oksana Markarova/X
Фото: Oksana Markarova/X
Фото: Голос Америки
Фото: Голос Америки

Про це повідомляє Голос Америки.

Студенти, що працюють у межах програми Diplomacy Lab Держдепартаменту США, створили карту та позначили на ній місця найбільших ушкоджень, завданих Бучі росіянами на початку повномасштабного вторгнення. На основі цієї мапи постав проєкт післявоєнної відбудови міста – його презентували представникам Держдепу та українського посольства у Вашингтоні.

Однією з керівників студентського проєкту є американська вчена-містобудівельниця, професорка Ежені Бірч, що спеціалізується на історії міжнародного і внутрішнього планування та на відродженні міст.

Бучу, за словами професорки, обрали для проєкту з огляду на те, що місто стало важливим символом стійкості і життєздатності далеко за межами України.

Фото: Голос Америки
Фото: Голос Америки
Фото: Голос Америки
Фото: Голос Америки

Шанс на зцілення

Американські студенти бачать відбудовану Бучу як місто велосипедів, прогулянкових доріжок і безпечного екологічного простору.

“Green Network Bucha – це мережа велосипедних і пішохідних доріжок, яка поєднує між собою культурні та природні міські активи Бучі. В основні нашого плану лежать ідеї, спрямовані на те, аби мешканці не тільки отримали більш комфортне і безпечне урбаністичне середовище, а й мали можливість практикувати колективну пам’ять, спілкуватися і гуртуватися довкола місць пам’яті. Це дасть, ми сподіваємося, місту шанс на зцілення”, – пояснює концепцію студентка Лора Френсіс.

Окрім власних пропозицій, студенти запропонували Бучі застосовувати досвід Чехії, котра проводила відновлення після соціалістичного минулого в історії та архітектурі.

Посол у США Оксана Маркарова пообіцяла передати проєкт молодих американських урбаністів мерові Бучі та американцям, які допомагають її відбудові, зокрема, Фундації Говарда Баффета.

Читайте також: У Бучі відкрили першу в Україні фабрику-кухню для шкіл і садочків (ФОТО)

відновлення україни урбаністика україна-сша буча

Знак гривні
Знак гривні