Українські ЗМІ стали мішенню для прозеленської "інформаційної армії", — Financial Times

Серія нападів і наклепницьких кампаній, спрямованих проти відомих українських журналістів, кинула тінь на репутацію Володимира Зеленського щодо захисту свободи ЗМІ, пише Financial Times. Texty.org.ua наводять переклад статті, який опублікував на своїй фейсбук-сторінці один із фігурантів нападок журналіст Юрій Ніколов.

Зеленський під час підсумкової пресконференції. Фото: ОП
Зеленський під час підсумкової пресконференції. Фото: ОП

У рідкісній заяві з часу повномасштабного вторгнення Росії в Україну «Медіарух», об'єднання ЗМІ та правозахисних організацій, у середу прямо закликав президента країни «рішуче засудити» напади та «взяти під контроль розслідування», щоб з'ясувати, хто був винуватцем (із заявою можна ознайомитися тут – Texty.org.ua).

« Невідомі агресори намагаються виставити українських журналістів «ворогами народу», російськими агентами, особами, що мають наркозалежність, та дискредитувати їхню професійну роботу, – йдеться у заяві. «Відбувається стеження, прослуховування телефонних розмов та порушення права журналістів на приватне життя ― і все це з метою тиску на незалежні медіа».

У середу Зеленський заявив, що Служба безпеки України розпочала розслідування щодо стеження за журналістами, додавши: «Будь-який тиск на журналістів є неприйнятним».

Свобода ЗМІ в Україні була частково обмежена через те, що уряд назвав міркуваннями національної безпеки після російського вторгнення, а «Репортери без кордонів» попередили, що війна «загрожує виживанню українських засобів масової інформації».

Хоча журналісти й раніше піддавалися залякуванням і наклепницьким кампаніям в інтернеті, за останні кілька днів це переросло в переслідування в реальному житті. Журналіст-розслідувач Юрій Ніколов, який викрив корупцію в міністерстві оборони, став мішенню для кількох чоловіків у неділю, які стукали в його двері, кричали, що його відправлять на передову, і розклеїли таблички, що називали його «зрадником» і «провокатором».

Статті Ніколова призвели до відставки міністра оборони Олексія Резнікова, якого не звинувачували у хабарництві, а Зеленський заявив, що вимагатиме більшої прозорості та реформ.

Фотографії чоловіків, які брали участь у нападі, незабаром були опубліковані на проурядових Telegram-каналах, що викликало звинувачення в тому, що інцидент був здійснений з благословення одного з правоохоронних органів.

Головна редакторка «Детектор медіа» Наталія Лигачова зазначила, що цей випадок показав, як онлайн-атаки, що нібито здійснюються на замовлення влади проти журналістів, які намагаються притягнути владу до відповідальності, перемістилися в реальний світ.

За її словами, проурядові онлайн-групи, які називають себе «інформаційною армією», діють «у наймерзенніший спосіб», «перетворюючи всіх критиків влади на російських агентів, ухилянтів, ворогів президента та України».

Після спрямованого проти Ніколова інциденту почалася скоординована кампанія з дискредитації Bihus.info – київської служби журналістських розслідувань, яка роками викриває корупцію в уряді.

Засновник групи Денис Бігус розповів, що за кількома його співробітниками велося стеження після того, як в інтернеті з'явилося відео, на якому нібито показано, як деякі з них вживають наркотики під час приватної новорічної вечірки. Вони орендували котедж під Києвом, де без їхнього відома була встановлена камера, повідомляє Bihus.

Він також додав, що телефони журналістів, ймовірно, прослуховувалися понад рік, оскільки розмови, включені у відео, датуються ще 2022 роком.

Відео було опубліковано наступного дня після того, як Bihus.info опублікував розслідування про звіти, підготовлені державною компанією, яка аналізувала «критичні» статті у ЗМІ щодо президента України та уряду. Компанія контролюється народним депутатом від партії Зеленського.

«Я збентежений тим, що побачив на відео», – сказав Бігус, але додав, що це також показало, що «спецслужби мають час, натхнення і бюджети для проведення систематичного спостереження за приватним життям команди розслідувачів».

У середу СБУ повідомила, що за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки співробітників Bihus.info відкрито кримінальне провадження. «СБУ вважає, що прозора і безперешкодна робота незалежних і професійних засобів масової інформації є важливою умовою розвитку України як демократичної держави», – йдеться в заяві.

Відео було завантажено на YouTube-канал під назвою «Народна правда», який, за даними українських фактчекерів, очолює жінка, чий образ був згенерований штучним інтелектом.

За зовнішнім виглядом і тактикою «Народна правда» схожа на проєкт 2013 року під назвою «Українська брехня», який був спрямований проти відомих журналістів і правозахисників, які критикували тодішнього проросійського президента Віктора Януковича.

Серед журналістів, на яких нападали десять років тому, була Оксана Романюк, директорка Інституту масової інформації, чия електронна пошта була зламана, а її вміст опублікований в інтернеті.

«Мені дуже прикро бачити приклади, які нагадують мені часи Януковича, – заявила Романюк на початку цього тижня. «Їм точно не місце в 2024 році».

Політики, які критикують Зеленського, скористалися можливістю висловити занепокоєння.

Віталій Кличко, мер Києва і давній політичний суперник Зеленського, назвав ці інциденти «утисками незалежних журналістів, які не подобаються владі».

«Те, що відбувається сьогодні, руйнує єдність у державі, знищує демократичні принципи та шкодить іміджу України», – написав Кличко в Telegram.

Голова комітету українського парламенту з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що стеження за журналістами Bihus.info було «однозначно тиском [і] незаконним».

Він додав, що неспроможність розслідувати та знайти винних підтвердить підозри, що правоохоронні органи діяли в інтересах деяких державних діячів.

зеленський свобода слова тиск влади медіа

Знак гривні
Знак гривні