Архітектурна дивовижа. Студія Zaha Hadid спроєктувала "пташиний" артцентр на штучному озері в Китаї (ФОТО)

У Китаї завершилося будівництво артцентру Zhuhai Jinwan, який спроєктувала британська студія Zaha Hadid Architects.

Розташований на штучному озері у Чжухаї, центр вирізняється своїм розлогим дахом, який архітектори змоделювали за зразком V-подібних польотів перелітних птахів на півдні Китаю.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Всередині громадський мистецький осередок містить три окремі культурні майданчики – науковий центр, художній музей та центр перформативних мистецтв.

Фото: Іпен Лю
Фото: Іпен Лю

Zhuhai Jinwan був спроєктований як серце Aviation New City – району, де проживає 100 000 жителів. Він пов’язаний із міжміською залізницею аеропорту Чжухай, і до нього можна дістатися з Шеньчженя та Гонконгу менш ніж за годину.

Будівля піднята на подіумі, який міститься всередині штучного озера і з'єднаний з навколишнім середовищем пішохідними пандусами та тунелями.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Архітектори розділили майданчики на чотири крила: два великих і два малих, які оперізують центральну площу.

Подвоюючись як спільне зовнішнє фоє для всіх чотирьох майданчиків, площа з'єднана пішохідними мостами та тунелями, які простягаються через озеро до його берегів для легкого доступу.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Саме штучне озеро було спроєктоване Zaha Hadid Architects відповідно до цілей "міста-губки" Чжухая. Це означає, що воно допоможе пом'якшити наслідки повеней, забруднення води та її дефіциту.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Додатковими фільтрами стануть тварини й рослини, якими "оживили" штучне озеро. "Міста-губки" розвиваються в міських районах по всьому Китаю.

Китай урбаністика архітектура тенденції

Знак гривні
Знак гривні