Зустрічі та питна вода: що МЗС України робить для припинення блокади кордону

Під час підготовки нашого репортажу про протести на польсько-українському кордоні Texty.org.ua надіслали запит у Міністерство закордонних справ України. У відповіді МЗС розповіло, що робить для припинення протестів польських перевізників та розблокування польсько-українського кордону.

Ще до виникнення протестів перевізників МЗС через Посольство України в Польщі звернулося до польського МЗС, Міністерства інфраструктури й Міністерства внутрішніх справ та адміністрації з вимогою не допустити обмеження руху транспортних засобів поблизу пунктів пропуску.

З 26 жовтня 2023 року Посольство України в Польщі контактує з Міністерством інфраструктури й Міністерством внутрішніх справ та адміністрації Польщі, керівництвом Люблінського й Підкарпатського воєводств, щоб отримувати інформацію про страйк та обговорювати способи врегулювання ситуації. На цих зустрічах українська сторона пропонує свої кроки для припинення протесту.

Після початку протестів польських перевізників Посольство України в Польщі й Представництво України при Європейському Союзі провело кілька зустрічей, консультацій та екстрених засідань для обговорення ситуації.

Представники України, Польщі та ЄС організували такі зустрічі:

Посол України в Польщі Василь Зварич 10 та 29 листопада відвідав пункти пропуску, де зустрівся й поспілкувався з українськими водіями та представниками місцевої влади. Дипломати Генерального консульства України в Любліні регулярно виїжджають на зустрічі з українськими водіями, місцевою владою та поліцією, польськими протестувальниками.

У МЗС заявили, що під час кожної зустрічі з представниками влади, бізнесу, громадськості Польщі українські дипломати наголошують на необхідності якнайшвидшого пошуку рішення для розблокування кордону.

У МЗС розповіли, що Люблінське воєводство після прохання Посольства України в Польщі встановило біля під’їздів до пунктів пропуску 51 біотуалет і забезпечило для водіїв постачання питної води. 18 та 2425 листопада 2023 року українська сторона доставила воду й харчі українським водіям, які стояли в ці дні на кордоні.

Репортаж про те, що відбувається по обидва боки польсько-українського кордону і в яких умовах перебувають українські водії, читайте тут.

польські перевізники польща кордон

Знак гривні
Знак гривні