Чому ютуб рекомендує російськомовні відео і як це зменшити

Нещодавно Texty.org.ua дослідили роботу рекомендаційного алгоритму платформи YouTube “СПІРАЛЬ ЗАЛЕЖНОСТІ. Як алгоритми YouTube просувають конспірологію та пропаганду”.

У ході дослідження ми виявили, що YouTube чутливий до питання мови, якою людина дивиться контент. Від того, якій мові — українській чи російській — ви віддаєте перевагу, залежить мова відео зі списку рекомендацій.

Залежність майже пряма. Більше переглядів українською — більше українськомовних рекомендацій. Більше російською — навпаки, більше просування російських відео.

Якщо вас дратують російськомовні рекомендації, схоже, що одним із найдієвіших способів буде банальне зменшення кількості переглядів російськомовного контенту (ну або ще можна поставити спеціальний застосунок, який їх блокуватиме).

У своєму дослідженні ми показали, як російськомовний контент може просувати пропаганду. Іноді це відбувається ненавмисно.

Алгоритм надання рекомендацій фокусується не лише на вас, а й на людях зі схожими інтересами. Тому, якщо ви дивитеся проросійський контент, YouTube орієнтуватиметься і на людей, які також споживають такий контент. І рекомендуватиме вам те, що сподобалося їм. І якщо це буде відкрита пропаганда та дезінформація, вони потраплять до ваших рекомендацій для перегляду в майбутньому.

Ми припускаємо, якщо ви менше дивитиметеся відео російською, то алгоритм YouTube зменшить кількість рекомендацій російськомовних роликів іншим українцям зі схожими інтересами.

Texty.org.ua закликають відмовлятися від російськомовного контенту та переходити до переглядів відео на YouTube українською. Це не лише допоможе очистити український інфопростір, а й сприятиме протидії проникненню російської пропаганди та дезінформації.

журналістика даних YouTube українська мова українізація

Знак гривні
Знак гривні