Чому Байден втрачає прихильність виборців, а Трамп здобуває, – The Economist

Якби президентські вибори в США відбулися завтра, Дональд Трамп, ймовірно, переміг би, пише The Economist. ТЕКСТИ публікують дещо скорочений переклад статті.

Фото: MARK RALSTON/Staff
Фото: MARK RALSTON/Staff

Довіра до Трампа з боку виборців не підірвана процесом імпічменту, чотирма поточними кримінальними процесами за 91 звинуваченням у скоєнні тяжких злочинів і всіма нападками республіканців, які претендують на номінацію від партії у 2024 році.

Влада Трампа над своєю партією видається залізною. Його опоненти виглядають непереконливо з наближенням перших бюлетенів на праймеріз, що відбудуться в Айові в січні. Соромлячись критикувати популярного колишнього президента, його суперники неодноразово стверджували, що Трамп не зможе перемогти президента Джо Байдена.

Демократи, які відмовлялися навіть розглядати ідею про те, що вісімдесятирічний президент залишиться осторонь, схоже, поділяють цей аналіз. І ті, й інші серйозно недооцінили Трампа. Він має значні шанси бути обраним президентом через рік, у перший вівторок листопада 2024 року. Якби вибори відбулися завтра, він навіть вважався б фаворитом.

Навіть серед прихильників Байдена закрадаються сумніви. На вихідних New York Times опублікувала серію опитувань, проведених спільно з Сієнським коледжем у шести штатах, які майже напевно вирішать результат виборів 2024 року. Для демократів, які вважають, що Трамп став невиборним після його безсоромної спроби скасувати попередні вибори, ці результати стали холодним душем.

Трамп наразі лідирує у критично важливих штатах

В Аризоні, Джорджії, Мічигані, Неваді та Пенсильванії вони виявили, що Трамп лідирує серед зареєстрованих виборців з відривом щонайменше в чотири пункти. Лише у Вісконсині Байден випереджає Трампа з відривом у два пункти. Під невтішними першими рядками перехресні таблиці містили більш тривожні результати. У цих критично важливих штатах 42% іспаномовних і 22% афроамериканських виборців заявили, що проголосують за Трампа, що, якщо це правда, означатиме крах підтримки меншин, на яку демократи покладалися десятиліттями.

Виборці також заявили, що вірять, що Трамп краще впорається з економікою (59% проти 37% за Байдена), імміграцією (53% проти 41%) і навіть з ізраїльсько-палестинським конфліктом (50% проти 39%). Семеро з десяти виборців заявили, що вважають Байдена занадто старим, щоб бути ефективним президентом, включаючи більшість демократів. Результати опитування були настільки несприятливими, що Девід Аксельрод, видатний політтехнолог Демократичної партії, який допоміг обрати Барака Обаму, м'яко запропонував Байдену розглянути питання про зняття своєї кандидатури.

Чи варто демократам панікувати? Спершу вони могли б спробувати втішити себе, апелюючи до примх похибки вибірки. Опитування стають дедалі складнішими, оскільки все менше американців відповідають на запитання соціологів, що робить побудову репрезентативної вибірки виборців дуже складним завданням. Особливо це стосується вимірювання настроїв серед демографічних підгруп, таких як афроамериканці чи іспаномовні виборці, для яких розмір вибірки навіть менший, ніж кілька тисяч, які можуть бути зібрані під час опитування. Проте інші опитування "віч-на-віч" демонструють жорстку конкуренцію, що свідчить про те, що результат не є випадковістю.

Кращим аргументом для тих, хто захищає Байдена, є те, що опитування — це фіксація моменту, і що громадська думка змінюється. Як виявили політологи Крістофер Влезін і Вілл Дженнінгс у своєму дослідженні десятиліть виборів у десятках країн, опитування, проведені за рік до виборів, майже марні для передбачення кінцевого результату. Американські президентські перегони, як правило, є запеклими, і опитування стають все більш напруженими в місяці, що передують виборам.

Більшість американців сформували про Байдена і Трампа глибоко вкорінені погляди

Але це явно не те, на що сподівалася кампанія Байдена за рік до виборів. Замість того, щоб бути фатально недосконалим, їхній найімовірніший опонент виглядає дуже привабливим для обрання. І застереження щодо зміни громадської думки може бути менш актуальним, оскільки і Трамп, і Байден — колишні президенти. Більшість американців сформували про них глибоко вкорінені погляди.

Тим, хто уникає прогнозів на основі попередніх опитувань і натомість покладається на фундаментальні показники, такі як рейтинг президента та стан економіки, також варто занепокоїтися. Попри те, що Байден перебуває на посаді, його чистий рейтинг схвалення становить -16 пунктів, згідно з середнім показником опитувань, проведених FiveThirtyEight, журналістською організацією, що спеціалізується на даних. Це майже ідентично позиції пана Трампа на цьому етапі його президентства і на п'ять пунктів відстає від Барака Обами.

Байдену заважає вік і економічна політика

55% американців кажуть, що економіка погіршується, згідно з опитуваннями, проведеними YouGov для журналу The Economist. "Байденоміка зазнала повного провалу", — написали Кріс ЛаСівіта і Сюзі Вайлс, керівники виборчої кампанії Трампа, в меморандумі для прихильників, опублікованому 5 листопада. Їх кампанія планує вдарити по нинішньому президенту через вартість бензину, продуктів і житла. Через інфляцію реальна заробітна плата знизилася приблизно на 1,4% з моменту вступу Байдена на посаду в січні 2021 року (саме тому Байден вважає за краще говорити про заробітну плату порівняно з допандемічним рівнем січня 2020 року).

Ще одна складність — вік. Байден, якому незабаром виповниться 81 рік, зі зрозумілих причин має втомлене обличчя і час від часу плутається у словах. Американських виборців не надто заспокоює присутність на посаді віцепрезидента Камали Гарріс, яка здебільшого має такі ж погані результати опитувань, якщо не гірші, ніж її бос. Це не означає, що Байден був поганим президентом: підхід його адміністрації до війни Ізраїлю з ХАМАС є ще одним нагадуванням про те, наскільки світ виграє від наявності компетентної, досвідченої команди в Білому домі. Однак, коли прийде час виборів, цього буде недостатньо.

Байден, схоже, не має наміру знімати свою кандидатуру, а партія, схоже, не має наміру його замінювати. То що ж він може зробити? Президенту доведеться привернути на свій бік виборців робітничого класу, як білих, так і не білих, які дрейфують у бік Республіканської партії. Йому доведеться викликати ентузіазм серед прогресистів, роздратованих ізраїльською політикою адміністрації. Молоді виборці потребуватимуть певного заохочення, щоб знайти ентузіазм для свого президента-пенсіонера. Найкращим промоутером явки для пана Байдена буде його опонент, якого багато американців не сприймають.

трамп вибори соціологія сша байден

Знак гривні
Знак гривні