В Україні зафіксовано перший випадок нового варіанту коронавірусу Pirola

Перший лабораторно підтверджений випадок нового субваріанту коронавірусу Омікрон Pirola зареєстровано у Рівненській області.

Про це  повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Зазначається, що "Піролу" виявили у 20-річного чоловіка.

Новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою Pirola вперше був зафіксований влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великій Британії. У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни.

«Наразі за симптомами та клінічним проявом захворювання субваріанту “Пірола” не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак через велику кількість мутацій “Пірола” швидше вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак вакцина знижує ризики ускладнень.

Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення», — зазначив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Симптоми субваріанту «Піроли» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.

У МОЗ зазначили, що за минулий тиждень в Україні зареєстровано 9 480 випадків COVID-19. Коронавірус забрав життя 45 українців, серед яких — одна дитина до 4 років.

У міністерстві наголошують, що вакцинація залишається єдиним способом набути імунітет та в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби. 

Для безоплатних щеплень в Україні є понад 3 млн доз вакцини: вакцина Janssen від Johnson&Johnson, вакцина Comirnaty від Pfizer. Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник Pfizer – вакцина Comirnaty для дітей).

У МОЗ нагадують, що загальний рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 та першого бустера — три щеплення.

коронавірус моз здоров'я вакцинація

Знак гривні
Знак гривні