Апокаліпсис сьогодні. Як оточення Трампа "проповідує" про його "духовну боротьбу" з глобальним злом і пророкує кінець світу

Кореспондент The Economist відвідав один із заходів туру ReAwaken America — американського ультраправого і християнсько-націоналістичного руху, започаткованого підприємцем з Оклахоми Клеєм Кларком та колишнім радником Дональда Трампа з питань національної безпеки Майклом Флінном. ТЕКСТИ переклали репортаж британського видання.

Засновники туру ReAwaken America Майкл Флінн (другий ліворуч) і підприємець з Оклахоми Клей Кларк стоять, поклавши руки на серце, під час клятви вірності. Фото: AP Photo/Carolyn Kaster)
Засновники туру ReAwaken America Майкл Флінн (другий ліворуч) і підприємець з Оклахоми Клей Кларк стоять, поклавши руки на серце, під час клятви вірності. Фото: AP Photo/Carolyn Kaster)

В урочистому залі готелю, що належить Дональду Трампу, не минуло й години після початку дводенного конспірологічного ток-шоу, як у кореспондента The Economist відібрало мову. Це сталося на тлі закликів до аудиторії перестати бути "слабаками" і "приєднатися до команди Ісуса", а також попереджень про торговців дітьми та отруйні вакцини. Однак, що вразило найбільше, так це запрошення підійти до сцени, щоб отримати зцілення від самозваного пророка, схожого на Оззі Осборна.

Пізніше на подіум піднявся один із синів пана Трампа. Заграла богослужбова музика, кілька сотень рук піднялися в молитві. Хтось засурмив у шофар – трубу, яка використовується в єврейських ритуалах і популярна серед деяких християн. Чи був це мітинг Трампа, релігійне відродження чи балаканина про те, як глобалісти поширили Covid-19, щоб призупинити громадянські свободи? Чи було це все разом?

Чоловік, який продавав квитки через телефон – за рекомендованою ціною 250 доларів, або платите скільки хочете – запропонував лише дві інструкції. "Маски заборонені, і, будь ласка, залиште зброю в машині".

Затопити всю зону лайном

Захід був частиною туру ReAwaken America – роуд-шоу, очолюваного Майклом Флінном і народженого протестами проти локдаунів і "вкрадених" виборів. (Флінн був першим радником Трампа з питань національної безпеки, був притягнутий до кримінальної відповідальності за обман ФБР, але потім помилуваний своїм колишнім босом). Це було 21-ше втілення заходу і друге в готелі Трампа в Маямі, попередні шоу по всій країні були переважно в мегацерквах. Десятки здебільшого маловідомих ораторів мають приблизно по 15 хвилин, щоб розпалити ту чи іншу загрозу, протягом 15 годин поспіль. Тур – це суміш апокаліптичних проповідей, QAnon і заперечення виборів.

Мета, якщо вона є, полягає в тому, щоб приголомшити – або, як одного разу описав спосіб дії дезінформації Стів Беннон, банкір, який став провокатором, – "затопити всю зону лайном".

Колишня маркетинг-менеджерка мережі готелів, яка назвала себе «геополітичним експертом», розповіла про іранців, які нібито видавали себе за шукачів притулку з Венесуели, щоб потрапити в Америку та напасти на неї («Ми будемо наступним Ізраїлем», – заявила вона). Хтось запропонував використовувати дорогоцінні метали як альтернативу цифровим валютам центробанку: мовляв, ідея полягає в тому, що уряд може «вимкнути» ваші гроші, якщо ви поводитеся неправильно, тому варто вкладати їх у золото чи срібло. «Там багато загроз – я могла б говорити три години!» – вигукнула інша спікерка, коли закінчилися її 15 хвилин обвинувачень.

Остання битва добра та зла

Майкл Баркун, політолог із Сиракузького університету, писав про принципи, що лежать в основі конспірології: ніщо не відбувається випадково, ніщо не є таким, як здається, і все пов'язано. З'єднайте крапки над "і" – і вимальовується прихована, зловмисна схема. Таке мислення корелює з почуттям безсилля і тривоги. Тоді теорії змови збочено заспокоюють: події стають впорядкованими, а не випадковими. Освічені представники істеблішменту – це ошуканці. Зло може існувати, але йому можна протистояти. Так сказала кореспондентові The Economist жінка на перекурі: "Ми знаємо все. Кожну брехню, відому людині, нам вже відкрили... Уряд – це мафія".

Такі події переповнені розмовами про духовну війну. Це має сенс: ті євангельські християни, які вірять в останні часи – коли Ісус повернеться на Землю, битиметься з Антихристом і врятує вірян – часто бачать світ через маніхейську лінзу (дуалістичне вчення про боротьбу добра і зла – ред.). Сили добра і демонічного зла постійно борються. (Згідно з опитуваннями Пола Джупа з Університету Денісона в Огайо, третина євангеліків твердо дотримується цього світогляду).

Цей світогляд узгоджується з багатьма змовами й сприяє їхньому поширенню. Це не новина: у 1991 році Пат Робертсон, баптистський телеєвангеліст, опублікував "Новий світовий порядок", бестселер про те, як змова еліт прагнула створити тоталітарний уряд. Апокаліптичні тропи значною мірою фігурують у QAnon, який є більш популярним серед білих євангелістів, ніж серед будь-якої іншої релігійної групи.

Конспірологія і політика

Політики довго ігнорували конспірологів. Вони зазвичай не виявляють активності на виборах: навіщо брати участь у волевиявленні, якщо ви вважаєте, що результати виборів сфальсифіковані? Під час опитувань після виборів 2012 року Джозеф Усінські з Університету Маямі виявив розрив у явці на 23 відсоткових пункти між людьми з низькою і високою схильністю до конспірології, про яку вони самі повідомляли.

Під час своєї передвиборчої кампанії Трамп активізував прихильників конспірологічних теорій, припускаючи, серед інших нісенітниць, що Барак Обама народився за кордоном і що Гілларі Клінтон брала хабарі від Росії. В опитуваннях Усінського, проведених після виборів 2016 року, розрив скоротився. Річ не стільки в тому, що Трамп переконав багатьох людей стати конспірологами, вважає Адам Ендерс з Університету Луїсвілля. Опитування щодо такого мислення досить стабільні в часі. Швидше за все, Трамп активізував наявні переконання і пов'язав їх з політикою.

Не можна сказати, що пророкування кінця світу завжди викликає захват, навіть серед найзатятіших конспірологів у турі ReAwaken. Коли пастор читав уривок з Книги Одкровення й описував, як розпізнати прийдешнього Антихриста, натовп порідшав і зашумів. З'явилися телефони. Деякі грали в Candy Crush, інші робили покупки в інтернеті. "Ви всі не спите?" – пролунало зі сцени. Потім більш благально: "У нас все гаразд?"

Читайте також: Маск перетворив Twitter на осередок антинаукової маячні та брехні про війну в Україні та Ізраїлі, – Тімоті Снайдер

теорії змови трамп сша конспірологія

Знак гривні
Знак гривні