Бойові медики ЗСУ отримали перший канадський бронеавтомобіль Gurkha у версії швидкої допомоги (ФОТО)

Українські військові медики отримали першу броньовану автівку швидкої допомоги, придбану за кошти, зібрані в межах ініціативи UNITED24.

Фото: МОЗ
Фото: МОЗ

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Вартість бронеавтомобіля становить 9 532 000 гривень. Загалом закуплено 13 таких «швидких» загальною вартістю 124 млн грн. 

Автомобілі призначені для евакуації медиками поранених з лінії фронту. Кожна автівка броньована та відповідає балістичним стандартам НАТО, а саме: стандарту STANAG 4569 рівня II.

391587636_755790453241840_8765742385471853050_n

Фото: МОЗ

"Серед особливостей транспорту – «автовзуття», тобто шини. Одна з їхніх характеристик – вони можуть їхати спущеними: у разі втрати тиску завдяки спеціальній конструкції швидкість варіюється від 50 до 150 км (залежно від ваги машини та якості дороги).

На практиці у нашій реальності це означає: якщо шина проб’ється осколком, «швидка» не стане посеред поля під обстрілами. Крім того, ці авто повнопривідні – можуть їздити польовими, розбитими війною дорогами", – розповіли у МОЗ.

Броньовані «швидкі» спеціально виготовляли під замовлення в Канаді. Як тільки інші машини з партії будуть готові, їх транспортують до України.

FB_IMG_1697441132624

Фото: МОЗ

Що це за машини

Бронеавтомобілі Gurkha виробляє канадська компанія Terradyne Armored Vehicles, повідомляє Мілітарний.

Сімейство машин Gurkha призначене для експлуатації у військових та поліцейських підрозділах. Машина зроблена на базі колісного шасі Ford F-550 Super Duty.

Машина з протимінним захистом Gurkha MPV (Mine Protected Vehicle) забезпечує мінімізацію наслідків для кабіни екіпажу від вибуху міни під днищем.

Передні крила і капот кріпляться до шасі, а не безпосередньо до кабіни екіпажу, тим самим зменшуючи енергію ударної хвилі, що передається на сидіння екіпажу і десанту у разі вибуху.

Днище машини додатково захищене пластиною, яка поглинає значну частку енергії вибуху. Пластина має власну систему кріплення, завдяки якій вона прикриває все відділення екіпажу.

евакуація поранені бронетехніка зсу швидкі

Знак гривні
Знак гривні