Переселенка з Миколаєва досліджує й відчищає старі мозаїки на зупинках Буковини (ФОТО)

Дизайнерка інтерфейсів Надія Ставицька почала відчищати прикрашені мозаїчними панно зупинки громадського транспорту в Чернівецькій області.

Надія — з Миколаївської області, виросла неподалік Херсона. Після повномасштабного вторгнення РФ її родина та родина її чоловіка переїхала до Чернівців.

img_0145-2.jpg

Фото: Надія Ставицька/Хмарочос

Як пише "Хмарочос", на Буковині Надію зацікавило оформлення зупинок. На онлайн-курсі Projector з історії українського дизайну вона досліджувала мозаїки Івана Кляпетури, який помер цьогоріч.

img_9633-2048x1152.jpeg

Фото: Надія Ставицька/Хмарочос

«Я відчула що мушу розповісти всім про маловідомого художника з маленького села, роботи якого багато хто зустрічав, але про нього ніхто не знав, — каже Надія. — Мене його мозаїки вразили найбільше, адже він зображував сільське життя, людей, історичні локальні події тих регіонів, але у своєрідному стилі, який нагадує сюжети з дитячих книг».

Кляпетура оформлював зупинки Кам’янеччини та Хотинщини наприкінці 1970-х років. Вони простягаються вздовж шосе Н-03 від Чернівців до Кам’янця-Подільського. Є багато вже зруйнованих. Інші потребують реставрації.

img_0791-2.jpg

Фото: Надія Ставицька/Хмарочос

Надія не реставраторка, але вирішила принаймні прибрати зупинки та відмити мозаїки. Почати вирішила саме з мозаїки Кляпетури. Разом зі своїм чоловіком вона вже почала розчищати зупинки в населених пунктах Жванець, Чотири Корчми та Гаврилівці.

Наразі Надія дослідила близько 50 мозаїк. Фото вона публікує в інстаграмі. На її думку, ці зупинки можуть стати унікальними туристичними об’єктами, зокрема для європейців, які після перемоги подорожуватимуть Україною велосипедом.

буковина переселенці активізм дизайн. суспільство

Знак гривні
Знак гривні