Кава-цемент: вчені відкрили дивовижне практичне застосування залишків кавової гущі

Дослідники з Австралії виявили, що ми можемо виробляти на 30 відсотків міцніший бетон, переробляючи та додаючи до нього обвуглену кавову гущу.

Їхній новий рецепт може вирішити кілька проблем одночасно, пише ScienceAlert.

Щороку у світі виробляється приголомшливі 10 мільярдів кілограмів кавових відходів. Більшість з них потрапляє на смітник.

"Утилізація органічних відходів є екологічною проблемою, оскільки при цьому виділяється велика кількість парникових газів, включаючи метан і вуглекислий газ, які сприяють зміні клімату", — пояснює інженер Університету RMIT Раджив Ройчанд.

afff8879aff5ab35e31158a17caf41fd

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

На тлі бурхливого розвитку будівельного ринку в усьому світі зростає попит на ресурсомісткий бетон, що також спричиняє низку екологічних викликів.

"Постійний видобуток природного піску в усьому світі — зазвичай з річищ річок та берегів — для задоволення швидко зростаючих потреб будівельної галузі має великий вплив на довкілля", — каже інженер RMIT Цзе Лі.

Органічні продукти, такі як кавова гуща, не можна додавати безпосередньо до бетону, оскільки вони виділяють хімічні речовини, які послаблюють міцність будівельного матеріалу. Тому, використовуючи низький рівень енергії, команда нагріла кавові відходи до температури понад 350°C, позбавивши їх кисню.

Цей процес називається піролізом. Він розщеплює органічні молекули, в результаті чого утворюється пористе, багате на вуглець деревне вугілля, яке називається біологічним вугіллям, що може утворювати зв'язки з цементною матрицею і таким чином вбудовуватися в неї.

Ройчанд і його колеги також спробували піролізувати кавову гущу при температурі 500°C, але отримані частинки біовугілля виявилися не такими міцними.

Дослідники застерігають, що їм ще потрібно оцінити довгострокову міцність їхнього цементного продукту. Зараз вони працюють над тестуванням того, як гібридний кава-цемент працює в умовах циклів заморожування/розморожування, поглинання води, стирання та багатьох інших стресових факторів.

Команда також працює над створенням біопалива з інших джерел органічних відходів, включаючи деревину, харчові та сільськогосподарські відходи.

кава бетон наука

Знак гривні
Знак гривні