Депутати хочуть обмежити виїзд підлітків за кордон: чому законопроєкт №9480 суперечливий

Група народних депутатів розробила законопроєкт №9480, яким забороняється самостійно виїжджати за кордон з 16 років. Ініціативу пояснюють захистом прав дітей під час тимчасового виїзду за межі України.

У пояснювальній записці йдеться про те, що згідно з європейськими законами самостійно подорожувати дозволено з 18 років, тоді як українське законодавство дозволяє виїжджати за кордон після виповнення 16 років.

"Діти-громадяни України, перетинаючи кордон без супроводу батьків з шістнадцяти до вісімнадцяти років, вважаються в більшості країн Європи дітьми без супроводу, та до них застосовуються комплексні заходи: вони підпадають під поліцейський нагляд, нагляд з боку соцслужб, дітей поміщають у спеціальні шелтери та призначають тимчасових опікунів (як правило з числа іноземних громадян/установ)", – зазначають ініціатори законопроєкту.

Ukrainka-768x432

Фото ілюстративне. Джерело: proukrainu.blesk.cz

Законопроєктом пропонується внести зміни до Цивільного кодексу України, якими передбачається, що:

Як заявила у коментарі Фокусу головна авторка законопроєкту, народна депутатка від "Слуги народу" Тетяна Скрипка, норма Цивільного кодексу, що дає змогу шістнадцятирічним дітям самим виїжджати з України, не співвідноситься з обсягом цивільних прав, обов'язків і відповідальності для осіб цього віку.

"Фіксуються випадки, коли українські діти, які виїхали самі за кордон до 18 років, передаються під опіку іноземцям або потрапляють до інституційних установ. Я вже не кажу про ризики торгівлі людьми, незаконного використання дитячої праці, викрадень та інше", — сказала політикиня.

На її думку, законопроєкт має зменшити випадки недбалого виконання батьківських обов'язків та можливих протиправних посягань на їхні права і свободи з боку іноземців.

Водночас юрист громадської організації "Батьки SOS" Роман Бондаренко каже, що законопроєкт №9480 не потрібен і влада має створювати умови, щоб люди не виїжджали з України.

"Забороняти можна, але українці завжди знайдуть способи виїхати. Це очевидно, до чого все йде — скоро всіх закриють у країні", — коментує юрист.

Інший момент полягає у взятті українських чоловіків на військовий облік. У 17 років допризовникам потрібно прибути до військкоматів і отримати приписне свідоцтво. Як каже Бондаренко, наявність приписного не важлива для прикордонників, це не вплине на виїзд за кордон 17-річних підлітків.

Випадки примусового вилучення дітей у біженців з України, за словами Бондаренка, можливі, якщо діти голодують або не забезпечені предметами першої необхідності.

Директорка Центру захисту дітей "Наші діти" Наталя Луценко зазначає, що їй невідомі випадки вилучення дітей соцслужбами через відсутність необхідних документів.

Від ТЕКСТІВ: Цей законопроєкт відірваний від реальності й ускладнює життя багатьом сім'ям. Нині поширена практика, коли підлітки приїжджають до батьків в Україну, а мами з меншими братами та сестрами залишаються за кордоном, бо виїжджати всім разом важко і дорого. Тож цей законопроєкт фактично позбавляє можливості батьків і дітей бачити одне одного.

біженці законопроєкт війна діти україна-єс

Знак гривні
Знак гривні