Як переселенка з Донеччини налагодила на Тернопільщині виробництво сублімованої їжі

На Тернопільщині переселенка із міста Костянтинівка на Донеччині Олена Хатмулліна налагодила виробництво сублімованих продуктів.

Про це пишуть на фейсбук-сторінці Бізнес-мережі сільських жінок України.

Сублімована їжа – це харчі, що в процесі приготування були позбавлені майже всієї вологи, а з нею – левової частки своєї ваги. Технологію сублімації, що передбачає процеси заморозки й вакуумного сушіння, широко застосовують при підготовці армійських сухпайків.

Олена Хатмулліна розповідає, що назвала свій бренд "Пожива", побачивши це слово в словнику старих слів.

"Пожива – те, що живить організм, забезпечує його життєдіяльність. Таку назву вирішила дати бренду, під ним виробляю сублімовані борщі, супи та інші смаколики для повноцінного харчування людей.

Сублімований борщ – це яскравий смак, що розкривається під час дотику з окропом. Овочі зберігають всі вітаміни та мінерали, смачні та поживні", – каже Олена.

365262820_766013795347258_8393829725952786022_n

Олена Хатмулліна. Фото: Бізнес-мережа сільських жінок України

До 24 лютого 2022 року вона займалася розвитком кількох бізнес-напрямків у Костянтинівці. Жінка володіла підприємством, яке спеціалізувалося на виробництві туалетного паперу та побутової хімії. У невеличкому цеху зростав мікрогрін, виробляли зелений сік із паростків пшениці та сублімовані фрукти. З 2014 року Олена постійно займалася волонтерською роботою, допомагаючи переселенцям та захисникам.

Переїхавши через бойові дії до Шумська на Тернопільщині, жінка звикала до нового місця й почала аналізувала ринок. Зрозуміла, що родини не мають змоги готувати їжу під час блекаутів, заважає куховарити й велика завантаженість через роботу, а чоловіки, чиї жінки з дітьми виїхали з України, змушені готувати самостійно. Олена дійшла висновку, що саме проста в приготуванні їжа, як «Пожива» – чудове розв'язання харчового питання для багатьох людей.

Сублімацію почала з овочів, фруктів, ягід. Нещодавно вона вирішила випускати сублімовані супи-пюре та борщ, а також планує додати до борщу сублімовану сметану. Жінка постійно працює над розвитком свого бренду, попри труднощі, з якими їй доводиться стикатися.

Отримавши грантову підтримку у межах проєкту SEE, Олена розширила виробництво. Млин для подрібнення сировини та пакувальник дозволяють їй збільшити обсяги сублімованої їжі швидкого приготування з тривалим терміном зберігання.

Жінка не лише прагне розвивати власний бізнес, а й бачить свою місію в допомозі іншим, думає над відкриттям шелтеру. Вона хапається за будь-які можливості, відвідує курси, вивчає нові технології та намагається втілювати передові підходи у своїй справі.

"Я постійно в пошуку, і Всесвіт підкидає можливості. Пишу заявки на різні грантові конкурси, чим більше пишу, тим продуктивніше моє бізнес-мислення, починаю бачити життя під різними кутами. Якщо я не можу змінити ситуацію, треба змінити ставлення до неї", – ділиться Олена Хатмулліна.

Вже невдовзі підприємиця планує відкривати інтернет-магазин, щоб збільшити свою аудиторію та привернути увагу до продукції.

гранти бізнес переселенці сублімована їжа

Знак гривні
Знак гривні