Як військових у реабілітаційних відділеннях навчають керувати FPV-дронами (ФОТО)

Українських військових у реабілітаційних відділеннях навчають керувати дронами. Ініціатива дістала назву «Літай». Благодійний фонд «Із янголом на плечі» вже організував навчання однієї групи військових на базі реабілітаційного центру «Галичина».

Після успішного старту проєкт буде масштабуватися на реабілітаційні відділення на всій території України. Допомагатимуть у цьому благодійні фонди «Пацієнти України», Dignitas та Український ветеранський фонд Мінветеранів.

18 (1)

Фото надане організаторами проєкту

Як навчання управляти FPV-дронами допомагає військовим

За словами ініціаторів проєкту, навчання допоможе ветеранам підготуватися до інтеграції в суспільство — поверне віру в себе та свої можливості.

Сержанту Євгену Назаренку 32 роки. З перших днів повномасштабного вторгнення він мобілізувався до ЗСУ — служив у 17-й танковій бригаді в роті розвідки. Під час одного з бойових завдань Євген вивів мінометників на позиції поблизу росіян і допомагав їм відкоригувати стрільбу. На третьому пострілі міномет вибухнув. Євген отримав поранення у руку. Її ампутували у той же день.

Донедавна Євген відновлювався у реабілітаційному центрі «Галичина», де разом з іншими військовими навчався керувати дронами. За словами інструктора, Євген був одним із найкращих і найстаранніших учнів.

«Я хочу довести собі та іншим, що після втрати кінцівки життя не закінчується, що на таких як я не варто ставити хрест. Ми можемо бути корисними», — так пояснював свою мотивацію Євген під час навчання.

У реабілітаційному центрі управляти дронами Євгена та інших військових навчав 39-річний Борис Шлапак. Він теж військовий. Борис отримав поранення біля Святогірська на Донеччині. Росіяни випустили на його позиції 80 ракет із двох «Градів». У Бориса все тіло нижче пояса було посічене осколками. Йому вже зробили дев’ять операцій, на черзі десята — на правій нозі відсутні 10 см кістки.

Борис розповідає, що долучився до навчання військових на прохання волонтерів львівського благодійного фонду «Із янголом на плечі» Христини Хлопіцької та Уляни Греділь. Вони разом із ще одним волонтером фонду Максимом Дроботом закупили стартовий набір для навчання — два дрони, ноутбуки і маски. Далі вже Борис потроху залучав військових із центру до навчання, адже він хоче максимально допомогти їм повернутися до звичного життя.

«Я хочу зробити все, що у моїх силах, аби допомогти хлопцям нормально повернутися у цивільне життя, знайти собі роботу. Я знаю, що це таке, бо сам пройшов цей шлях і знаю як складно повернутися в суспільство. І я постійно пояснюю хлопцям: не факт, що вас візьмуть назад на фронт. Але це точно допоможе вам підготувати вцілілу кінцівку до життя за стінами реабілітаційного центру».

Борис сподівається, що повернеться у ЗСУ інструктором дронів.

IMG_2344

Фото надане організаторами проєкту

Військові, які пройдуть навчання у реабілітаційному центрі, зможуть використовувати здобуті навички у повсякденному житті. Зокрема, вони матимуть можливість працювати операторами агрокоптера на фермерських господарствах, інструкторами в реабілітаційних центрах, закладах охорони здоров’я та закладах освіти, інструкторами у військових школах та центрах навчання операторів БПЛА.

Також у межах проєкту «Літай» планується підсилювати напрям навчання інженерної справи — паяти та збирати батареї для дронів.

Після навчання військових, підтримку у процесі їхнього працевлаштування надаватиме Український ветеранський фонд (УВФ) Мінветеранів.

Виконавча директорка УВФ Наталія Калмикова підкреслює, що 77,5% ветеранів та ветеранок вважають, що найбільша проблема після демобілізації — відсутність роботи. Про це свідчать результати опитування «Потреби ветерана», проведеного фондом у лютому 2023 року.

Усі небайдужі громадяни також можуть долучитися до проєкту і допомогти обладнати якомога більше кабінетів для навчання військових. Підтримати ініціативу можна за цим посиланням або за цими реквізитами

БО БФ ДІГНІТАС

ЄДРПОУ: 44943914

АТ КБ «ПриватБанк»

Рахунок IBAN: UA533052990000026007036240443

Читайте також: FPV-дрони: нова загроза для наших оборонців. Як відповісти

навчання ветерани дрони реабілітація

Знак гривні
Знак гривні