Рух у Скандинавії виступає проти "потворної" сучасної архітектури і змушує перероблювати будівлі на традиційніші (ФОТО)

Рух, відомий під назвою "Архітектурне повстання", виступає проти скандинавських тенденцій у дизайні, пише Bloomberg.

Рух почався у Швеції з фейсбук-групи, потім поширився на Норвегію та Фінляндію.

Ці громадські критики дизайну виступають проти "постійної потворності" забудови в північних містах і наполягають на поверненні до класично обґрунтованого дизайну.

Маючи понад 100 000 підписників у соціальних мережах у близько 40 різних сферах, група зараз слугує важливою платформою для тих, хто стверджує, що громадськість, а не лише бюрократи, архітектори, розробники та власники нерухомості, повинні мати право голосу у проєктуванні їхнього забудованого простору.

На тлі ажіотажу, який "Архітектурне повстання" викликало в соціальних мережах, останніми роками по всьому регіону поширилися пропозиції переробити сучасні проєкти під класичні скандинавські стилі.

Приміром, після хвилі критики бюро MAD Arkitektur переробило проєкт будинку в Осло.

За словами архітектора Курта Сінгстада, проєкт Sandakerveien 58 B/C не був переосмислений як спосіб задовольнити "Архітектурне повстання", а радше як "пошук рішення, яке, нарешті, після стількох років, могло б зробити цей проєкт реальністю".

-1x-1

Попередній проєкт Sandakerveien 58 B/C. Візуалізація: mad.no

-1x-1 (1)

Скоригований проєкт Sandakerveien 58 B/C. Візуалізація: mad.no

Проте, каже Сінгстад, зауваги "Архітектурного повстання" слід сприймати серйозно в епоху дизайну, яка має тенденцію надавати перевагу високому контрасту, а не позачасовості.

"Я думаю, що зараз як ніколи важливо, щоб будівлі вважали красивими ті, хто не є архітекторами чи експертами з естетики. До тих, хто стоїть за "Повстанням", варто прислухатися, адже вони так само як і всі інші, мають право на свої почуття та реакції щодо архітектури", – каже архітектор.

Осередки "Повстання" в Норвегії, Швеції та Фінляндії проводять щорічні громадські опитування, щоб обрати "найпотворніші" будівлі своїх країн. Новий Музей Мунка та Національний музей в Осло здобули "Медаль Ґросса" норвезького "Повстання" за результатами голосування, в якому взяли участь понад 10 000 людей.

"Мета руху полягає в тому, щоб зробити архітектуру доступною для людей, – каже Пітер Олссон, волонтер, модератор соціальних мереж і блогер. "Ви можете сказати, що будівля красива чи потворна, не будучи архітектором. Це середовище, в якому живе кожен, і кожен повинен мати змогу висловити свою думку".

1x-1

Попередній проєкт Kritt Arkitekter

-1x-1 (3)

Скоригований проєкт Kritt Arkitekter

Скандинавські країни здобули репутацію сміливого модерністського дизайну. Данська Bjarke Ingels Group та норвезька Snøhetta – це лише дві назви, що є синонімами сучасного архітектурного авангарду. Те, що регіон також є осередком руху, який вимагає зведення споруд, що враховують спадщину, не є іронією, стверджують учасники, а базується на хибному уявленні про те, що цей рух протистоїть прогресу.

"Повстання" можна частково розглядати як відповідь на період стрімкої міської забудови найбільших міст Скандинавії. Учасники руху стверджують, що будівлі, схожі на "гігантські коробки з-під взуття, іграшки або аварійні будинки", помилково позиціонують як найбільш стійке та економічне рішення нагальної потреби в житлі.

Учасники "Повстання" кажуть, що їхню перевагу традиційній архітектурі несправедливо характеризують як реакційну та політично консервативну. Вони пояснюють, що естетичні та технічні принципи традиційного дизайну не просто відповідають смакам більшості людей, а й гармонійніше вписуються в навколишній простір та добробут мешканців.

Рух "Архітектурне повстання" зі Скандинавії поширився в Німеччині, Естонії, Польщі, Нідерландах і навіть у США.

скандинавія урбаністика архітектура

Знак гривні
Знак гривні