"Навіть без електроенергії взимку легше". Як жити без водопостачання: досвід Нікополя

Мешканці Нікополя розповіли про свій тривалий досвід життя без води після підриву Каховської ГЕС. І хоча у місті нещодавно відновили централізоване водопостачання, люди досі тримають великі запаси рідини вдома, пише Nikopolnews.

Наприклад, у пані Зої уся квартира заставлена пляшками, бідонами, каструлями й відрами. Вони і у кухні, і у спальні. При цьому жінка каже, що це ще мало – у неї було і більше. Зізнається: за майже два місяці відсутності води нікопольці зрозуміли – навіть без електроенергії взимку легше, ніж влітку без води.

– Важко. Ми усі знали, що живемо у воєнний час… Але дуже важко було тягати воду. І питну, і технічну. Руки – як в орангутанга, нижче колін уже. І болять, і крутять. Важко, але ми тримаємось, – розповідає мешканка Нікополя.

Пані Зоя пригадала також, як влаштували усім багатоквартирним будинком банний день, коли нарешті дали воду.  Люди купалися і прали о другій годині ночі. І дуже-дуже раділи.

Усе меркне перед тим, що немає води. Вода – це життя, – каже жінка

З болем пригадує період, коли 40 тисяч нікопольців щоденно стояли у чергах за водою, і Світлана Струс.

– Важко підрахувати, скільки тонн води привезли до нашого міста за цей час – каже вона.

photo_2023-06-16_16-32-59

Фото ілюстративне. Джерело: Nikopolnews

Про відновлення водопостачання у Нікополі говорять обережно. Адже всім ясно, що «на тому березі» ворог, який не припиняє обстрілювати стратегічні об’єкти. І люди тримають навіть не триденний запас води, як рекомендує влада, а запаси на декілька тижнів.

Влада щодо повного відновлення централізованого водопостачання теж висловлює стриманий оптимізм. Чиновники кажуть, що зробили усе, що змогли. А от безперебійне постачання води залежатиме від безпекової ситуації.

Це локальний проєкт, над яким працювали і водоканал, і місцеве самоврядування, і бізнес. Усі разом працювали, аби відновити водопостачання у Нікополі. Система працює на зниженому рівні водного стовпа. Територія міста знаходиться під обстрілами. Були прильоти і по певних об’єктах інфраструктури. Тому тема води достатньо делікатна – сказав начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

водопостачання підрив каховської гес війна люди Нікополь

Знак гривні
Знак гривні