В Україні ампутації кінцівок сягнули масштабів Першої світової війни, – WSJ

Десятки тисяч людей втратили кінцівки з початку війни, що є небаченою кількістю жертв у нещодавніх збройних конфліктах на Заході, пише The Wall Street Journal.

Видання повідомляє, що за 17 місяців повномасштабної війни близько 50 тисяч українців втратили руки чи ноги.

Наводячи цю цифру, WSJ посилається на оцінку найбільшого у світі виробника протезів – німецької компанії Ottobock – та її медичних партнерів.

Водночас за нижньою оцінкою київської благодійної організації Houp Foundation, кількість серйозних поранень, спричинених війною, становить 200 000. За даними фонду, близько 10% важких поранень зазвичай вимагають ампутації кінцівок.

"Для порівняння, близько 67 000 німців і 41 000 британців зазнали ампутації кінцівок під час Першої світової війни, коли ця процедура часто була єдиною можливістю запобігти смерті. Менше ніж 2 000 американських ветеранів вторгнення в Афганістан та Ірак зазнали ампутацій", – пише американська газета.

im-826537

Військовий Денис Кривенко, який втратив обидві ноги та руку, з медиком після операції у військовому госпіталі у Вінниці. Фото: Денис Кривенко

У матеріалі WSJ йдеться, що фактична кількість людей з ампутованими кінцівками може бути вищою, оскільки для протезування потрібний час, і деякі постраждалі місяцями чекають на ампутацію після поранення.

За словами українських лікарів і спеціалізованих клінік, система охорони здоров'я перевантажена, і багато пацієнтів чекають на нову кінцівку понад рік. За словами Олександра Кобзарева, керівника мережі медичних реабілітаційних центрів "Unbroken", лише у Львові минулого року лікарі провели понад 53 000 операцій.

Додатковою проблемою є те, що вартість протезів може сягати 50 тисяч євро, а українська влада платить до 20 тисяч євро кожному військовому, який зазнав поранення.

Цивільні особи часто не можуть дозволити собі лікування і змушені звертатися до благодійних організацій.

За словами виконавчої директорки Superhumans Ольги Руднєвої, особливо важко доглядати за маленькими дітьми з ампутаціями, оскільки їм доводиться змінювати кілька протезів до того часу, як вони стають дорослими.

Якщо на початку великої війни основними причинами ампутації кінцівок були артилерія і ракети, то зараз деякі з найтяжчих втрат спричинені мінами, пише WSJ.

Видання цитує медичного директора приватної клініки КСМ Костянтина Милицю із Запоріжжя, який каже, що центри, де лікують та реабілітують людей з ампутаціями, мають бути в кожному місті України: "Вони повинні бути такими ж звичайними, як стоматології".

війна медицина поранені ампутації

Знак гривні
Знак гривні