За 2023 рік командування Медичних сил не закупило жодної аптечки, – нардепка

За весь 2023 рік командування Медичних сил (КМС) не здійснило жодної закупівлі тактичних аптечок для Збройних сил, також досі не розроблені стандарти вимог якості до аптечки.

Про це повідомила нардепка (фракція "Голос") Соломія Бобровська.

Членкиня комітету Верховної Ради з питань національної безпеки заявила, що на засіданні комітету розглядалося постачання ЗСУ засобами першої медичної допомоги. Ситуацію в цій сфері Бобровська оцінила як "сум і сором".

364716358_6211965398916324_5211490198257219776_n

Фото: Соломія Бобровська/Фейсбук

"Здається, наявність окремого командування створює більше проблем, аніж здатне реагувати на ургентні виклики фронту і їх вирішувати. Навколо винні всі. Але не командування Медичних сил.

Вже легше налаштувати загальновійськову підготовку бійця, аніж добитись розуміння, чи отримає цей боєць аптечку і чи знатиме, як нею користуватись. Зачіпаю лише базові потреби, бо переконана, що від вміння надавати домедичну допомогу є критично необхідним і є на рівні з умінням користування автоматом", – наголосила нардепка.

Бобровська підсумувала накопичені проблеми:

  1. За 2023 рік не було закуплено Командуванням медсил жодної аптечки.
  2. При тому Командування не вітає опублікування потреб для бійців через ФБ, бо для цього є офіційна процедура через начмедів і заявку на КМС. І нема чого в соцмережах робити скандали!
    До прикладу, в того ж начмеда, який мав історію з неякісними турнікетами, досі висить запит на заміну оклюзійних наліпок. Досі потреба не задоволена. По ходу, всі зайняті турнікетами.
  3. ВСІ аптечки заходять у КМС через Міжнародну технічну допомогу, відтак не перевіряються, ну і, звісно, видаються аптечки якими є – далі на війська.
  4. Досі немає стандартів вимог якості до української тактичної аптечки! Саме тому аптечки у силах оборони – це вся палітра асорті, яку можна купити всіма можливими способами по всьому світу.
  5. Окрема тема розмови була якості турнікетів для Сил оборони після публічного скандалу: «Та бригада не була на бойових, від того неякісного турнікета ніхто не загинув, тому нема чого роздувати проблему».
  6. Я була максимально здивована, але до турнікетів, якими користуються наші сили оборони, також досі немає стандартів вимог до якості.
  7. Я знаю потреби в кількості аптечок, які ми подаємо нашим партнерам – це сотні тисяч. Тому, дорогі волонтери, закатайте рукава і збирайте гроші далі, бо аптечки – це біль наш і бійців.
  8. Сталось сьогодні диво, і Пруднікова – начальника відділу закупівель сьогодні відсторонили, а також заступницю командувача Пастушенко.
  9. Існує колосальна проблема списання аптечок. Їх списати майже неможливо. А відтак дати запит на нові – також неможливо. Замкнене коло. Тому військові купують собі турнікети чи комплектуючі належної якості, як можуть і вміють.

Перед засіданням комітету Соломія Бобровська у колонці для УП написала, що хоче частково оприлюднити результати волонтерських розслідувань, що ґрунтуються на документах і зверненнях військових.

Особливу увагу Бобровська присвятила персоні начальника відділу закупівель Управління медичного постачання КМС Володимира Пруднікова, якого, як пише нардепка, у 2022 році призвала на цю посаду командувачка Медичних сил Тетяна Остащенко.

"Коли ти Начальник відділу закупівель Управління медичного постачання КМС Прудніков, то вивести протягом війни 66 мільйонів гривень на компанію невістки – питання суто технічне. А коли тебе покривають зверху, то перед тобою відкриваються набагато ширші можливості.

Ти можеш всю війну постачати на фронт отримані без жодної перевірки якості китайські низькосортні IFAK, прикриваючись тим, що треба "брати, що дають", і це при наявності 150 тисяч якісних аптечок на твоїх складах.

Ти можеш штучно створювати гострий дефіцит якісних медичних засобів на передовій, видаючи нові й нові внутрішні нормативні акти, максимально ускладнюючи процес списання військовими виданого тобою неякісного майна, а відповідно і отримання якісного (власне, чому ми і бачимо такий шалений запит на медичні засоби до волонтерів).

Але ти не можеш бути не поміченим, нешановний громадянин Прудніков", – написала Бобровська.

Читайте також: Як у Львові зникли майже 10 тис. тактичних аптечок зі США, – розслідування

Нардепка підсумувала, що станом на сьогодні їй відомо про чотири кримінальних провадження, пов'язаних з діяльністю Командування медсил, як і знання командувачки про роль Пруднікова.

"Скільки проваджень є насправді і який розмір цього айсбергу проблем – треба ще з'ясовувати, в тому числі на комітеті.

Але навіть неозброєним оком стає очевидним факт жахливої цинічної корупції в лавах КМС", – написала Бобровська.

photo_2023-07-31_19-52-08

Фото: Генштаб ЗСУ

Реакція на скандал

Член Комітету з нацбезпеки Єгор Чернєв повідомив, що комітет викликав для звіту командувачку Медичних військ Тетяну Остащенко і "дав два тижні на вжиття заходів".

"За цей час всі аптечки мають бути перевірені, після чого всі неякісні компоненти повинні бути замінені.

Як виявилося, ці аптечки Медичними військами не закуповувалися і надійшли нам в якості зарубіжної матеріально-технічної допомоги.

Що ж, чекаємо два тижні і просимо наших бійців та людей безпосередньо з місць повідомляти членам нашого Комітету про те, чи змінюється ситуація.

Якщо проблему не буде вирішено – будемо діяти зовсім по-іншому", – зазначив Чернєв.

На скандал відреагували й у командуванні Медичних сил ЗСУ, оприлюднивши через Генштаб відповідну заяву.

У ній, зокрема, йдеться, що хоча "багато вже вдалося організувати та вдосконалити наявну систему медичного забезпечення відповідно до вимог воєнного часу", проте "залишаються проблемні питання, які потребують системних рішень".

"Наразі Збройні сили України розробили низку кроків та організаційних змін, які покликані вирішити проблеми у сфері тактичної медицини.

Напрямки запланованих змін: удосконалення системи внутрішнього контролю, системи забезпечення та закупівель, навчання бойових медиків та урегулювання нормативно-правової бази", – обіцяють у КМС.

поранені тактичні аптечки медицина ЗСУ скандал корупія

Знак гривні
Знак гривні