Мінагро замість мріяти про відновлення Каховської греблі мало б уже зараз допомагати дрібним фермерам

Міністр агрополітики Микола Сольський безапеляційно розповідає про відбудову Каховської греблі та стверджує, що це займе 3–5 років. Щоправда, після звільнення наших територій. Інші чиновники називали ціну відновлення — до 2 млрд доларів. Освоювати такий бюджет — мрія.

Але що робити фермерам, які виживають без води зараз і залишатимуться без неї наступні роки?

Є прості технології, що дають змогу вирощувати овочі в посушливих регіонах. Наприклад, крапельний полив. Навіть в українському ютубі можна переглянути безліч відео, як його зробити. Але й досі не всі дрібні фермери про нього знають.

ТЕКСТИ робили репортаж з Нікополя, в якому, зокрема, йшлося про двох жінок, які вирощують городину на продаж. Після підриву греблі вони щодня тягнуть на собі 350 л води, проте не використовують крапельний полив, що економив би воду, а отже, і їхні зусилля.

Так звані Азійські тигри на певному етапі свого розвитку рвонули вгору завдяки сільському господарству. Відповідне відомство вивчало, які високоприбуткові культури краще вирощувати та як це робити. І організовувало для фермерів семінари.

Їхній досвід перейняла Малайзія, яка й досі навчає своїх селян ефективнішого фермерства. Їх звозять і поселяють коштом держави, лекції читають підприємці чи фермери, які освоїли певну ефективну технологію.

Тренінги для фермерів організовують і в африканських країнах. Західна преса описує приклад, як навчали вести господарство, коли ціни на добрива стрімко злетіли внаслідок нападу Росії на Україну.

У світі є багато посушливих територій, тому вже розроблено методи, як займатися сільським господарством за таких умов. В Україні греблю підірвали місяць тому, про можливість її підриву українські офіційні особи попереджали давно.

Який досвід ведення господарства у схожих умовах вивчило наше Мінагро? Скільки тренінгів із крапельного поливу організувало? Можливо, закупило необхідні матеріали, щоб швидко роздати їх фермерам чи продати з мінімальною націнкою? Дуже малоймовірно, що хтось хоча б думав у цьому напрямі. Але просувати нове велике будівництво на 2 млрд доларів міністр готовий цілодобово.

Розрахунки, чому для поливу, судноплавства та забезпечення водою міст нове водосховище не потрібне, читайте тут.

Розповідь українського фермера з Оману про те, які культури і як саме можна вирощувати в умовах пустелі, читайте тут.

Нижче — відео про крапельний полив

вода каховська гес аграрії

Знак гривні
Знак гривні