Чому керівник вагнерівців Пригожин – "ходячий мрець"

За словами Яна Бреммера, президента консалтингової компанії з політичних ризиків Eurasia Group, лідер російських найманців Євген Пригожин є «ходячим мерцем» після того, як очолив невдале повстання проти Володимира Путіна, — пише американський мовник CNBC. ТЕКСТИ наводять переклад статті.

Автор: Клемент Тан.

Переклад: Павло Космачевський.

Збройний бунт Пригожина, колишнього соратника Путіна, який заснував приватну військову компанію група Вагнера, багато хто вважав найбільшою загрозою для 23-річної влади російського президента. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що цей епізод виявив «тріщини» в Кремлі, яких раніше не було.

Пригожин — «наче мрець, що досі ходить», — сказав Бреммер в ефірі «Squawk Box Asia» у понеділок. «Я був би дуже здивований, якби він все ще був з нами через кілька місяців».

Це повстання під проводом Пригожина стало безпрецедентним новим викликом для Путіна, який до того моменту міг швидко придушувати випадкові беззбройні протести. На вихідних повстанці Вагнера підійшли на 200 кілометрів до Москви, перш ніж їхній лідер зробив раптову заяву про припинення операції.

0b7c9e0-013c665-06e5fdb-------.png

Очільник вагнерівців Пригожин. Скриншот з відео

«Путін саджав і вбивав людей набагато менше, ніж те, що зробив з ним Пригожин», – додав Бреммер. «Мені важко уявити, що Путін дозволить йому жити довше, ніж це абсолютно необхідно».

Марш бойовиків «Вагнера» на Москву змусив Кремль зайнятися захистом столиці після того, як, як повідомляється, за лічені години найманці взяли під свій контроль місто Ростов-на-Дону на південному заході Росії.

Ростов є стратегічно символічним як місце розташування Південного військового округу для російської армії, матеріально-технічний і командний центр для війни Путіна проти України.

Відповідно до угоди, укладеної за посередництва президента Білорусі Олександра Лукашенка, Пригожин відправився в еміграцію в Білорусь в обмін на припинення повстання. Кремль погодився припинити кримінальну справу проти Пригожина, повідомляє російське державне видання ТАСС.

«Очевидно, що це свідчить про безпрецедентну слабкість президента Путіна», – сказав Бреммер.

«Але водночас, хоча Путін пройшов безпрецедентне випробування, не було жодного високопоставленого перебіжчика з російської армії, російського уряду або серед російських олігархів — тому кожен, хто вірить, що Путін раптово опинився на межі відходу від влади, також потрібно визнати, що це не те місце, де ми знаходимося зараз», – додав він.

Запекла ворожнеча між Пригожиним і військовим відомством у Москві загострилася останніми тижнями після того, як Кремль хотів, щоб усі приватні найманці підписали контракти з Міністерством оборони до 1 липня. Пригожин відмовився.

Протистояння стало відкритим, коли Пригожин розпочав збройне повстання в п’ятницю після того, як звинуватив російську армію у вогні по його найманцях.

«Мета Пригожина полягала в тому, щоб привернути увагу Путіна і нав’язати дискусію про умови збереження його діяльності — визначення ролі, безпеку та фінансування», — написала в Twitter Тетяна Станова, старший науковий співробітник Євразійського центру Carnegie Russia

«Це не були вимоги повалення уряду; це були відчайдушною спробою врятувати компанію, сподіваючись, що заслуги Пригожина у взятті Бахмута... будуть враховані, і заворушення привернуть серйозну увагу Путіна», – додала вона. (Докладніше про це читайте у фрагменті ТЕКСТІВ Не боротьба за владу. Чим насправді було "повстання" Пригожина: версія).

Бойовики Вагнера були значною силою у війні Путіна проти України та відіграли важливу роль у захопленні східного міста Бахмут.

деградація росії бунт пригожина путінізм занепад рф

Знак гривні
Знак гривні