Газові плити виділяють більше бензолу, ніж пасивне куріння, – дослідження

Використання газової плити може підвищити концентрацію бензолу – хімічної речовини, що викликає рак – у приміщенні до рівня, що перевищує рівень пасивного куріння, або навіть до рівня, що спостерігається поруч з нафтогазовими об'єктами.

Про це свідчить нове дослідження з США, повідомляє The Guardian.

Дослідження, в ході якого вимірювалися рівні бензолу в 87 будинках у Каліфорнії та Колорадо, показало, що газові плити часто викидають бензол у кількості, що значно перевищує нормативи, встановлені ВООЗ.

Якщо залишити одну газову плиту увімкненою на 45 хвилин, рівень бензолу перевищував рівень, який спостерігається при пасивному курінні тютюну або на межі нафтогазових заводів, причому викиди в 10-25 разів перевищували рівень викидів від електричних конфорок. Навіть варильні поверхні з низьким рівнем горіння або газові духовки виділяють значні рівні бензолу. Індукційні плити взагалі не виділяють бензолу, як з'ясували дослідники.

Рецензоване дослідження, проведене вченими зі Стенфордського університету, вперше використовує нові монітори для ефективного вимірювання бензолу в приміщенні. Навіть низькі дози бензолу в повітрі підвищують ризик виникнення різних видів раку, включаючи лімфоми та лейкемію, оскільки пошкоджують кістковий мозок людини. "Мені важко уявити більш потужну хімічну причину лейкемії, ніж бензол", – сказав каліфорнійський онколог Ян Кірш.

Підвищений рівень бензолу може зберігатися протягом шести годин у будинку або квартирі після вимкнення газової плити.

Газові плити "є єдиним поширеним приладом на викопному паливі, який забруднює повітря в приміщенні", – сказав Роб Джексон, науковець зі Стенфорда, який браву участь у дослідженні.

"Ми б ніколи не стали добровільно стояти над вихлопною трубою автомобіля, вдихаючи його забруднення, але ми охоче стоїмо над нашими плитами, вдихаючи забруднення, яке вони виділяють", – додав він.

Джексон зазначив, що ніхто не пропонує вилучати наявні у громадян США газові плити, але є сенс заохочувати перехід на екологічно чистіші прилади, коли люди купують плити, щоб захистити здоров'я населення.

"Сто років тому в США ми перестали готувати їжу на вугіллі, тому що газ чистіший, і сьогодні я вважаю, що ми повинні врешті-решт припинити готувати їжу на газі, тому що електрика чистіша. Сьогодні ми маємо чистішу технологію" – сказав науковець.

газові плити дослідження здоров'я екологія

Знак гривні
Знак гривні